Інформатор Коломия

ІСТОРІЯ КОЛОМИЇ

Зелена, спокійна та затишна: історія вулиці Остапа Терлецького

У Коломиї є чимало вуличок, які з першого погляду закохують у себе перехожих. Терлецького у Коломиї – саме така. Адже тут є все, що ми любимо: багато зелені, чистота, спокій та затишок. 

Сьогодні Інформатор розкаже історію цієї вулиці за дослідженнями краєзнавця Степана Андріїшина.

Вулиця Остапа Терлецького є бічною від теперішньої вул. І. Франка. В період останньої польської займанщини на території, що межує на західному боці з костелом, поступово забудовувалися два безіменні тупикові провулки, що йшли паралельно – один від теперішньої вул. І. Франка, а другий – від вул. А. Чехова, хоча десь посередині вони були зʼєднані між собою. На початку 1935 р. тим провулкам надали спільну назву – вул. Броніслава Перацького, польського міністра внутрішніх справ, якого за жорстоку каральну пацифікацію проти західно-українських селян у червні 1934 р. застрелив у Варшаві член ОУН Григорій Мацейко.

У 1944 чи 1945 рр. тим тупиковим провулкам була надана назва – вул. І. Франка, і лише в 1990 р. на заміну тодішньої назви – вул. В. Чкалова нова коломийська влада надала їй імʼя Івана Франка, а ближнім з нею вулицям були запропоновані назви добрих його приятелів та близьких з ним по духу осіб: Михайла Павлика, Володимира Навроцького та Остапа Терлецького.

Терлецький Остап с. (1850 – 1902) – український публіцист, літературознавець, громадський діяч. Народився в селі Назірна, навчався у Коломийській гімназії. Був членом Русько-української радикальної партії. Друкувався у львівських часописах та журналах: “Світ”, “Житє і слово”, де відстоював принципи народності. Співпрацював з Іваном Франком.

Давайте разом з вами прогуляємося вулицею Остапа Терлецького, яка має всього 300 метрів, але така є така атмосферна.

Читайте також: Справді європейська: 380 м вулиці Шопена у Коломиї

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту  kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору