Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Свято Божого тіла: історія та значення

15 червня віряни католицьких церков відзначають Божого тіла або свято Торжественного поклоніння пречистим Тайнам Тіла і Крові Господа нашого Ісуса Христа. 

Інформатор розповість що означає це свято.

Свято Торжественного поклоніння пречистим Тайнам Тіла і Крові Господа нашого Ісуса Христа виникло в XIII столітті й спочатку було місцевим. Його виникнення зазвичай пов’язують з особою блаженної Юліанни з Льєжа. 1251 року Святий Престол підтвердив це свято для Льєзької єпархії, а вже 1264 року папа Урбан IV зробив його обов’язковим для всієї церкви.

Відмінною ознакою цього свята є урочиста процесія зі Святими Дарами навколо храму або по вулицях міста. Очолюють її священники, що несуть дароносицю, за ними слідують парафіяни. В Українській греко-католицькій церкві Свято Пресвятої Євхаристії було введене постановами Замойського синоду у 1720 році і з того часу відзначається щорічно у четвер після неділі Всіх святих. У народі його також називають просто “Божого Тіла”.

До теми: Торжественне поклоніння пречистим Тайнам Тіла і Крові Господа нашого Ісуса Христа у Святомихайлівському соборі | Фоторепортаж

Пресвята Євхаристія чи святе Причастя – це Тіло і Кров Ісуса Христа під видами хліба і вина, це джерело і вершина всього християнського життя. Усі інші Таїнства, як і всі церковні служіння, пов’язані з Євхаристією і до неї спрямовані. Бо Євхаристія містить у собі самого Христа. Це Таїнство встановив Ісус Христос під час останньої, Тайної вечері. Розламавши хліб, дав його своїм учням і заповів робити це на Його спомин.

Звершувати Євхаристію може єпископ або священник. Під час Літургії Дух Святий сходить на дари, які перемінюються. Євхаристія – це трапеза, в часі якої ми приймаємо Христа, як поживу для наших душ і отримуємо запоруку вічного життя.

Приступати до Євхаристії можна лише не маючи тяжкого гріха, а ще дотримуючись Євхаристійного посту – утримуватися від їжі та пиття впродовж принаймні години до Літургії.

Євхаристію не можуть приймати неохрещені, а також ті, що перебувають у стані тяжкого гріха.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору