Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Книжкові рекомендації: які книги придбати дітям влітку?

Після завершення навчального року дітлахи хочуть відпочити, проте цілий день сидіти в смартфоні не варіант. Для цього можна зануритися у потойбічний світ літератури, який надихне на роздуми та допоможе відволікти школярів від комп’ютерних ігор.

Інформатор відвідав одну з книгарень нашого міста та разом продавцем-консультатом зібрав підбірку книг, які зацікавлять школярів.

Читайте також: Що почитати дітям влітку? Поради бібліотекарів Коломиї

Привіт, це я! (Ніна Елізабет Ґрьонтведт)

Перша книжка з серії норвезької письменниці та художниці Ніни Е. Грьонтведт. Знайомтеся, це Уда. Їй дуже кортить розповісти вам про все на світі – про себе, про батьків і сестричку Ерле, про найкращу подругу Геллє і її брата-телепня Стіана. Але таке не будеш розбалакувати першому стрічному. Тому Уда пише все це у щоденнику, який надійно замикає на ключик і який стане її єдиною розрадою, коли життя полетить шкереберть, а світ здаватиметься ворожим. Що робити, коли на душі так мулько і здається, що ніхто тебе не любить? І чи зможе Уда зрозуміти, що часто між любов’ю та ненавистю пролягає тонка межа?

Таємниця підводного човна (Андрій Кокотюха)

Вони шукали й знаходили скарби по всій Україні — на землі і під землею. Тепер на часі — підводні пригоди. У Криму, на темному дні загадкової бухти, лежить «Сом» — один із перших підводних човнів Українського Чорноморського флоту. Майже сто років тому його затопила команда, щоб він не дістався ворогам молодої Української держави.

На борту «Сома» — справжній скарб, що може розкрити чимало таємниць і змінити уяву про один із героїчних епізодів нашої історії. Але що за чудовисько стереже вхід до цієї бухти? І хто ще полює за цим підводним скарбом, аби заволодіти ним і знищити таємницю? Про це хочуть дізнатися наші давні знайомі, невтомні шукачі скарбів: київські хлопці Данило й Богдан, їхня приятелька Галка з Полтавщини та незмінний член безстрашної команди, бойовий африканський страус на ім’я Футбол.

Таємниця козацького скарбу (Андрій Кокотюха)

Це справжній детектив, у якому беруть ровесники дітей — тямущий Данько і спортивний Богдан, дівчинка Галка з навіженим страусом на прізвисько Футбол, кілька дорослих вуркаганів, а також непривітна ватага на чолі з Льонькою Гайдамакою… Йдеться, звичайно ж, про козацький скарб — бочку золотих монет і золоту козацьку булаву. Понад три століття ведуться пошуки цього безцінного скарбу, і лише в наші дні двоє школярів під час літніх канікул випадково наближаються до розгадки таємниці… Пан чи пропав, втікати чи залишатися, жити чи вмерти — ось такі непрості дорослі запитання постають перед відважними школярами…

Квіти для Елджернона (Деніел Кіз)

Роман американського письменника Деніела Кіза чудово підійде для обговорення толерантності та інклюзії. Оповідь у ньому ведеться від Чарлі – чоловіка з низьким інтелектом, який хоче стати розумним.

І хоча колеги знущаються та кепкують з нього, він лишається дружнім, відкритим і щасливим. Згодом Чарлі погоджується на операцію, яка мала б підвищити його розумові здібності.

І в результаті герой дійсно стає генієм. Втім, це не робить його щасливим. Адже Чарлі починає розуміти злі жарти, презирство й зневагу, з якими ставився до нього світ.

Матильда (Роальд Дал)

Матильда — геніальна дитина, проте її родичі так не вважають. Для них вона — зайвий клопіт, головний біль. І Матильда вирішує перевиховати своїх обмежених і зациклених на собі родичів, а заодно й жахливу директорку школи пані Транчбул…

1988 року «Матильду» було визнано найкращою книжкою для дітей.

Мій друг кит (Бенджі Девіс)

Книжка “Мій друг кит” – це дуже морська й чуттєва історія про маленького хлопчика, який живе з батьком і шістьма котами на березі моря і йому дуже самотньо.

Аж одного разу хлопчик знаходить друга – маленького кита, якого викинуло на берег після шторму. Турботливий хлопчик поселяє друга у ванні, однак розуміє, що там киту не місце й рано чи пізно доведеться розпрощатися. До того ж, історія вже має продовження – “День, коли кит повернувся”.

Тореадори з Васюківки (Всеволод Нестайко)

Тореадори з Васюківки перекладено багатьма мовами світу і внесено до Особливо Почесного списку Андерсена як один із найвидатніших творів світової літератури для дітей. До вашої уваги – нова авторська редакція роману з новими надзвичайно веселими епізодами. Важко знайти в нашій літературі щось настільки веселе, талановите й дотепне, як ця неперевершена книга Всеволода Нестайка, якого часто називають Гоголем сучасної української дитячої літератури.

Це – перше видання нової авторської редакції роману, позбавленої деяких неминучих ідеологічних нашарувань минулої доби, деталей, незрозумілих сучасному, а тим паче майбутньому читачеві. У книзі чимало нових надзвичайно веселих епізодів.

Також консультант розповідає, що у книгарні є популярними серії книг Меґан МакДоналд “Джуді Муді”, а також Гаррієт Мункастер “Айседора Мун”. Дорослих вони не так сильно зачепають, але от школярі в захваті.

Вибір у книгарнях чималий тож кожен читач знайде для себе ідеальну книгу.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

 

Нагору