Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

450 м вул. Йосипа Гірняка у Коломиї: історія

Мандрівка закутками Коломиї продовжується. Цього разу наша увага зупинилася на вулиці Йосипа Гірняка – невеличкій, але історичній частині Писанкової.

Дізнавайтесь її історію разом з Інформатором за даними Степана Андріїшина.

Вулиця Гірняка Йосипа – бічна від вул. Родини Крушельницьких та вул. Героїв УПА. Її довжина – приблизно 450 м.

Існують дані, що колись ця вулиця мала ще кілька інших назв: Піскозубів (? – 1946) – на честь коломийських містян-ремісників; Піскова (1946 – 1954); 0. Нахімова (1954 – 1990) – на честь російського адмірала (1802 – 1855), який уславився під час Кримської війни, але не мав жодного стосунку до Коломиї.

У 1990 році перша коломийська національно-демократична влада перейменувала цю вулицю, надавши їй прізвище відомого українського актора й режисера Йосипа Гірняка (1895 – 1989), який бував у Коломиї.

Міститься в південно-східній частині Коломиї та межує із заходу з корпусами Коломийської центральної лікарні. Виникла в другій половині 19 ст. на ґрунтах кутка Вінцентівки і тривалий час своїм південним краєм поблизу буд. Ne 24а, опиралася на високий берег перед яром, що залишився від давнього річища Прута.

Згодом у 1990-і роки той високий берег розрівняли і під невеликим нахилом з’єднали вул. Гірняка з вул. Косівською.

Хто такий Йосип Гірняк?

Йосип Гірняк (1895 -? ) – видатний актор і режисер, учень і послідовник знаменитого Леся Курбаса. Навчався в Коломийській гімназії і саме в Коломиї розпочав своє творче театральне життя.

Згодом працював у театрах Східної України. Як більшість видатних майстрів з Галичини, був арештований, переніс усі муки сталінських таборів і тільки дякуючи долі вийшов з них живим.

Кілька атмосферних кадрів з вулиці Гірняка дивіться нижче.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору