Інформатор Коломия

ІСТОРІЯ КОЛОМИЇ

Історія коломийських храмів | Церква святих апостолів Петра й Павла

Цей храм не є старовинним чи помпезним, але він зведений завдяки доброму помислу, праці та пожертвуванням самих парафіян і благодійників. Йдеться про церкву святих апостолів Петра й Павла на вул. Карпатській у Коломиї. Вона постала на території колишнього села Дятьківці силами місцевих мешканців та небайдужих.

У храмове свято Інформатор вирішив поділитися історією одного із коломийських храмів.

Перші практичні заходи щодо побудови власного храму почалися ще навесні 1992 р. Насамперед обрали церковний комітет з 20-ти активних мешканців, який очолив п. Богдан Партицький, а також п. Дмитро Довганюк. Тоді ж вибрали місце під церкву в саду біля пивзаводу. Невдовзі, 15 червня, на тому самому місці зібралася церковна громада, члени якої після молитов та освячення святою водою почали копати рови під фундамент. Через короткий час, 12 липня того самого року, на свято святих апостолів Петра й Павла, посвятили хрест, який встановили на місці майбутньої нової церкви. Чин посвячення провів владика Софрон Дмитерко в співслужінні отців Петра Чиборака, Василя Кривульчака, Олександра Ванджури, Івана Остафійчука, диякона Руслана Варика та дяка Михайла Кузьміна, а також чотирьох сестер-законниць.

Після відправи владика посвятив усі чотири кути майбутньої будови і виголосив промову-подяку громаді колишнього села Дятьківців та всім присутнім гостям. В тих заходах активну участь брали місцеві діти, які читали вірші та співали релігійних пісень.
Тоді ж один з ініціаторів будови, п. Василь Романчук, закопав у східній частині фундаменту спеціальну капсулу з прізвищами ініціаторів побудови Божого храму. Після урочистостей почалися подальші будівельні роботи.

Більшість робіт люди виконували безоплатно й добровільно. Допомогу на будову надавали переважно всі підприємства та установи, які знаходилися на території колишнього села Дятьківці – пивзавод, хлібокомбінат, сирзавод, паперова фабрика, водоканал, заготзерно, технікум МОД. Численні пожертвування надходили від місцевих мешканців.

До 7 листопада 1992 р. стіни церкви вимурували, а на Великдень 1993 р. біля них о. Петро Чиборак освячував паски. У грудні
1993 р. церкву накрили бляхою, а також встановили на куполах хрести. Перший великий хрест, який прикрашає центральну маківку, пожертвував п. Богдан Горецький, а шість менших хрестів на бокові куполи пожертвував п. Роман Семенюк.
На Різдво Христове, 7 січня 1994 р., у новозбудованій церкві уперше відбулося Богослужіння, яке відправили о. Богдан Соколовський, о. Петро Галай з участю дяка Михайла Марійчука. Тоді ж біля церкви організували коляду, яку посвятив о. Петро Галай.

У 1995 р. Микола Гаєвий та Богдан Горецький виготовили і пожертвували для церкви кивот, який 13 квітня 1995 р. освятив єпископ Коломийсько-Чернівецької єпархії кир Павло Василик. Упродовж 1995 – 1997 рр. щонеділі та в свята Богослужіння відправляв о. Михайло Касіян. У 1997 р. церковна громада звернулася до міського голови Ігоря Довганюка з проханням оформити всю необхідну документацію на збудовану церкву святих апостолів Петра й Павла. Згодом всі необхідні документи затвердив Коломийський
міськвиконком. Від грудня 1997 р. у церкві святих Петра й Павла призначили настоятелем о. Віктора Гавриша.

У 1998 р. на церковному подвірʼї парафіяни Богдан Ґорецький та Роман Гайдук заофірували бетонний хрест. Того самого року, напередодні Великодня, встановили церковний дзвін, а також велися будівельні роботи та впорядкування території. У 2000 р. церкву поштукатурили, у 2003 р. огородили церковну територію, побудували господарське приміщення та розпочали будівництво каплиці на кошти парафіянина Олександра Венгренка. 28 травня 2006 р. урочисто відкрили памʼятний знак і хрест учасникам УПА та борцям за волю України – уродженцям с. Дятьківців. Того самого року в церкві велися малярські роботи – намальовано 8 великих образів за рахунок добровільних пожертв.

12 липня 2006 р. на храмове свято єпископ Коломийсько-Чернівецької єпархії кир Микола Сімкайло відправив архієрейську Святу Літургію і освятив церкву святих апостолів Петра й Павла та подякував громаді за роботу і пожертви. Церковний хор відспівав многоліття.

У 2012 р. з благословення владики Миколая Сімкайла було започатковане будівництво дзвіниці, залито фундамент та освячено її.

У церкві щоденно відправляються Богослужіння, а біля освячених ікон чимало парафіян, уклінно звертаючись до Господа, говорять молитви.

Читайте також: Історія коломийських храмів | Церква Вознесіння Господнього

Джерело: книга Степана Андріїшина “Коломийські храми Божі” 

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору