Інформатор Коломия

ІСТОРІЯ КОЛОМИЇ

Як змінилась Коломийська філармонія імені Олександра Козаренка з дня її створення

Особливим поштовхом для розвитку культури Коломиї стало створення філармонії. Тут відчувається атмосфера мистецтва, вишуканості та гармонії. Та вона не завжди була такою як зараз.

Інформатор розповідає історію знаної будівлі та показує, як змінилась Коломийська філармонія за трохи більше як рік.

Будівля колишнього польського гімнастичного товариства “Сокіл” була зведена наприкінці ХІХ століття. Задум був втілений одним із найбільш відомих архітекторів Галичини Іваном Левинським на внески членів товариства.

Історично “Сокіл” був задуманий як місце, де матимуть змогу працювати громадські організації культурного, виховного, спортивного, патріотичного спрямування.

У 2022 році за кошти з міського бюджету та міської цільової програми підтримки пам’яток архітектури спільно з Управлінням культури у туризму витратили біля 100 000 грн на відкриття “Соколу”. Роботи з підготовки залу до відкриття розпочалися 27 квітня 2022 року.

Активісти очистили горище й кімнати будівлі від побутового сміття та непотребу. Працівники КП “Полігон Екологія” вивезли на звалище 10 КАМазів відходів.

Пізніше провели роботи з гідроізоляції підлоги. У концертній залі вона вистелена паркетною дошкою і збереглася, а в бічних кімнатах довелося залити нові стяжки зі спеціальним сольовим розчином, щоб зупинити плісняву і грибок.

Детальніше про реставрацію читайте у статті: Як коломийський “Сокіл” перетворюється на Фенікса

Довелось замінити частину стічних систем, засклити розбиті вікна і двері. Заново протягнути світло й відремонтувати систему водовідведення. Власними силами демонтували небезпечні конструкції на сцені залу, укріпили балки піддашшя, яке затікало.

Активісти безкоштовно прибирали завали понад 3 тижні. Серед них – працівники культури, вчителі, активісти Молодіжної ради, оперні співаки, фотографи, музиканти, режисери, художники, а також ВПО.

Після відкриття філармонії тут відбулося багато різних заходів: концертів, відкриттів виставок, вистав. На сцені митці з різних міст України виступали спільно із артистами з-за кордону. З 8 травня до 22 листопада 2022 року в Коломийській філармонії провели 48 заходів. 100 тис грн – а це частина коштів, зароблених під час концертів – передали на потреби ЗСУ.

Реставрація філармонії не припинялась і через якийсь час взялися до перекриття даху. Ремонт передбачав здійснення утеплення та гідроізоляції даху. Майстри зняли давню черепицю і відреставрували її: почистили, помили, щоб відновити колір і після проведення тепло-, гідроізоляції встановили назад.

Вартість ремонту – 2 млн 320 тис грн. Усі реставраційні роботи спроектували львівські спеціалісти. Підрядник – коломийське ТОВ “Проект 98”.

Всередині філармонія також вдосконалювалась. Зокрема, в залі поставили нові вишукані стільці та видозмінили сцену. Встановили двері, які ведуть за сцену, а також вхідні двері та двері на балкон. Окрім того, облаштували сучасні туалети.

11 квітня Коломийській філармонії присвоїли ім’я Олександра Козаренка – видатного українського композитора, родом з Коломиї. Життя маестро неочікувано обірвалось у березні 2023 року. До слова, нещодавно сюди перевезли рояль, як того колись хотів Олександр Володимирович.

Зараз у філармонії вирує творча атмосфера: тут щотижня відбуваються концерти, які можуть відвідати всі охочі. Окрім того, постійно діють виставки, котрі не залишають байдужими нікого.

До слова, вже завтра, 14 червня, о 17:00 тут відбудеться концерт за участі солістів філармонії Юрія та Юлії Михайлюків, а також соліста-артиста капели ім. Л. Ревуцького Василя Михайлюка. Гість події – Любомир Цариняк – студент Львівської національної музичної академії імені Миколи Лисенка. Концертмейстер – Ірина Зінець.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору