Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Мандруємо разом: туристичне і непізнанне Яремче

У Коломиї гори видно хіба з високих поверхів чи з узвишшя ратуші, а от Яремче пощастило більше. Майже 600 м над рівнем моря (Коломия – 300 м), власний мікроклімат, залізничне сполучення, краєвиди, Прут у самому серці, на скелі та давні храми дають цій місцевості усі можливості, аби стати туристичною меккою. А проте, цей шанс Яремче використовує досить слабо.

Інформатор зібрав для вас цікаві факти, давні і нові світлини Яремче, аби ви загорілись бажанням дослідити Яремче, доки це місто не перетворилось на вкрай комерційний курорт типу Буковелю.

Факт 1. Курорт завдяки присілку Дора

Яремче стало туристичним містом наприкінці ХІХ ст  завдяки тодішньому присілку села Дора.

Тоді створили туристичний “Клуб Яремчанський” та звели 50 вілл. Саме це стало поштовхом для відділення Яремче від Дори – у 1909 році воно стало окремим населеним пунктом, а згодом “проковтнуло” і саму Дору.

До слова, Дора віками є цікавою для туристів завдяки заповідному урочищу «Дебриця» на півночі та пам’ятці природи  – Білому Каменю –  на північному заході.

І до Яремче і до Дори легко дістатися потягом чи автобусом з Коломиї або Івано-Франківська.

Зараз до Яремче приєднані два села – Дора і Ямна, крім того ще купа населених пунктів, розташованих переважно на річці Прут, входять до міської ради курорту.

Факт 2. Ярема і Яремче: заснування і плутанина в назві

Роком заснування Яремче вважають 1787 – саме тоді на околиці Дори бідняк на ім’я Ярема збудував собі хату, навколо якої згодом виріс хутір. Тоді це була територія Польщі, а через шість років вже австрійці з угорцями володіли краєм.

Із 1939 року, коли Яремче було вже окремим селом, територією володіли росіяни – в радянський період село, а із 1963 року місто, називалося Яремча.

Історичну назву відновили у 2006 році.

Факт 3. То де ж “ворота Карпат”?

Воротами Карпат коломияни називали Коломию, а Яремчанці – Яремче. Проте в останні десятиліття Писанкова поступилася цим звання, розуміючи, що У “конкурента” більше підстав так називатися.

Відтак Коломию величають перлиною Карпат, а ще столицею Покуття і серцем Гуцульщини. Та змагатися  не випадає, бо коломияни приїздять в Яремче, як у рідне місто, точно так само, як і яремчанці полюбляють відвідувати коломийські базари чи їздити до нас “на спацер”.

Факт 4. Місце адміністрації Карпатського парку і старовинних церков

У Яремче розташована адміністрація Карпатського національного природного парку, адже саме звідси починаються мальовничі гірські хребти.

Нині тут повно готелів, пансіонатів, баз відпочинку, та й у приватному секторі – що не хата, то приватна (зелена) садиба.

Крім того в місті шість церков, з яких три старовинні, а одна відбудовується після навмисного спалення, і три монастирі.

Найстарішими храмами міста є Чудомихайлівська церква ХVII ст у с. Дорі  та церква Івана Милостивого 1663 року, що у Ямній.

Ямна. Церква Святого Іоана Милостивого, 1934.

Біля автостанції у самій Яремчі розташована церква Успіння Богородиці, зведена у 1911 р. у стилі гуцульської архітектури.

Факт 5: Візитка Яремче – водоспад “Пробій”

Це візитна картка Яремче. Висота водоспаду невелика – всього 3-5 метрів.

Але над ним на мостику туристи заворожено спостерігають за бурхливими водами Пруту.

Відчайдухи ж спускаються нижче і намагаються зробити фото біля самої пінної гірської ріки, але ми цього робити не радимо: на слизькому камінні нескладно потрапити у вир, неодноразово це закінчувалось смертю.

Факт 6. Гуцульські сувенірні ринки

У Яремче діють два сувенірні ринки, де туристи скуповують гуцульські сувеніри, карпатські сири, сушені й свіжі ягоди, вишиванки, кептарі, бесаги, тобівки, тайстри, домашнє начиння з дерева, шкіри, лози та текстилю.

А ще тут не бракує і китайських товарів за цілком курортними цінами, тому будьте пильні у виборі.

Факт 7. У гості до кабанчиків і павлінів

У вольєрному господарстві Яремче можна побачити єнотів, павлінів, косуль і оленів, кабанів.

Знаходиться звіринець на вулиці Грушевського і працює з 9:00 до 18:00 без вихідних.

Ціна за вхід невисока: 30 грн для дорослих, 15 грн – для дітей. Також на вході модна придбати корм для тварин. На стендах поруч тварин є вся інформація, кого і як годувати.

Маршрут руху до звіринця – ТУТ

Факт 8. Ресторан з минулого століття

“Гуцульщина” – дерев’яний ресторан, який побудований без єдиного цвяха. В екстер’єрі різьблення по дереву, музичні інструменти і шкури диких тварин.

Розташований ресторан неподалік від водоспаду Пробій (вулиця Дачна, 2). Працює з 10:00 до 23:00.

Факт 9. Парк-музей Карпати в мініатюрі

У Яремче було створено унікальний парк-музей «Карпати в мініатюрі», який детально відображає архітектурні пам’ятки та об’єкти культурного надбання Карпат.

До теми: Новорічне Яремче: фотоподорож

Мініатюра ресторану “Гуцульщина”. Фото – karpatium.com.ua

Парк-музей став новою туристичною визначною пам’яткою і одночасно майданчиком для нестандартного вивчення географії та історії Карпатського краю.

Факт 10. Стежка Довбуша

Це 3-годинний маршрут протяжністю 4 км лісистими гірськими схилами. Стежка більшу частину часу веде постійно уверх, а тому краще обрати для цієї мандрівки першу половину дня.

Бере свій початок у заповідному урочищі Дрібка, підіймається вгору до скельних масивів та спускається вниз, утворюючи кільце.

Найцікавішим місцем на “Стежці Довбуша” є камінь-комора Довбуша.

За легендою біля каменя є вхід у печери, де захована скриня з довбушівським золотом, а вхід до печери можна побачити тільки раз у рік – в ніч на Івана Купала. Проте заволодіти ними вам однаково не вдасться, оскільки скарби зачаровані. Той, хто винесе скарб з печери, закам’яніє вмить, щойно золото зблисне у місячному сяйві. Зворотній маршрут проходить іншою стежкою та виводить до композиції «Опришки».

Ознайомитися з маршрутом до стежки Довбуша можна ТУТ

Атмосферності “Стежці Довбуша” надають численні кам’яні скульптурні композиції Дарія Грабаря, густо розміщенні на шляху до скель.

До теми: Неймовірна історія Печеніжина: печеніги, ратуша, нафтові магнати, джерела ропи і сьогодення

Факт 11. Музей етнографії та екології Карпатського краю

Хочете ближче познайомитися з культурою, історією та звичаями місцевого населення – тоді вам до Музею етнографії та екології, що знаходиться у самому центрі Яремча, на протилежному боці від міськради та вокзалу.

У музеї зберігаються рідкісні та цінні експонати XVII століття.

А почалося усе ще у ІІ пол. ХІХ століття, коли активно почали вестися наукові дослідження краю. Важливу роль у популяризації регіону відіграли промислово-етнографічні виставки, однією з перших серед яких була господарсько-промислова виставка 1880 р. в Коломиї.

Факт 12. Водоспад “Дівочі сльози”

Затишний карпатський водоспад. Низький, зате повноводний і мальовничий. Відпочиваєте в Яремче чи поблизу? Обов’язково заплануйте прогулянку до “Дівочих сліз”: три години в лісі, тиші та гірській прохолоді — чим не рецепт щастя?

Водоспад “дівочі сльози”, фото – karpatium.com.ua

Розташований на ріці Жонка, у мальовничій місцині. Довкола — буковий ліс, що поступово повзе на карпатські крутосхили, а ще — порослі мохом скелі, які подекуди, здається, тримає від падіння в прірву тільки туго сплетене коріння дерев

Фото Яремче

 

Використані джерела: uk.wikipedia, Україна Інкогніта, Ukrainian People, Подорожі Карпатами.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237 

Нагору