Інформатор Коломия

ІСТОРІЯ КОЛОМИЇ

750 метрів вулицею Юрія Шкрумеляка в Коломиї

На цій вулиці з легкістю сусідять давні міські помістя і хрущовки початку ХХ ст. Тут товстими стінами в’ється дикий виноград і акації формують невеликі кола тіні на тротуарі, а поряд – старі вагони, переобладнанні під гаражі. А ще на цій вулиці у будинку своячки мешкав поет- політв’язень Юрій Шкрумеляк, іменем котрого 1990-го року названо цю старовинну вулицю Коломиї.

Які секрети та історії зберігають давні кам’яниці цієї вулички – розповість Інформатор за власними дослідженням та на основі книги Степана Андріїшина “Вулиці стародавньої Коломиї”.

Історія і факти

Вулиця Ю. Шкрумеляка у Коломиї має протяжність близько 750 м і пересікається із трьома важливими транспортними артеріями міста: вул. Січових Стрільців, вул. Чайковського та вул. Степана Бандери.

До теми: Знищені австрійські казарми, вілла й колони в’язнів: історія вулиці Чайковського в Коломиї

 

А ще тет беруть свій початок (чи кінець) вулиця О. Кобилянської та вулички мікрорайону Сахарова.

До теми: Історія перейменувань: вул. Андрія Сахарова

Виникла ця вулиця у с. ХІХ ст.

На переконання краєзнавця Степана Андріїшина, почала забудовуватись теперішня вул. Шкрумеляка із заходу на схід якраз від школи №10, яка віднедавна отримала статус гімназії, коли стала філією ліцею №9.

Дві вулиці злиті в одну

Якщо стати на вулиці Шрумеляка у напрямку перехрестя із вул. Чайковського, то неозброєним оком помітите, що на цій ділянці дорога малює легкий зигзак.

Справа у тому, що до с. ХХ ст це були дві окремі вулиці: від вул. Січових Стрільців до вул. Чайковського одна, а далі за перехрестям і до сучасної вул. Бандери – друга. Їх з’єднали в одну в розпал радянської доби 1954 року  і приурочили це 300-літтю Переяславської ради. Назву дали  вулиця Генерала Єременка, маршала радянського союзу.

Старі назви вул. Шрумеляка:

  1. відрізок від вул. Січових Стрільців до вул. Чайковського:
  • вул. Смольки – польського політичного діяча (до 1944 року)
  • вул. Генерала Єременка – маршала радянського союзу (від 1944 року, потім було об’єднання з вул. Сумською 1954 року, така назва збереглась до 1990 року).

До теми: Від радянської льотчиці до українського композитора: історія перейменування однієї з вулиць Коломиї

2. відрізок від вул. Чайковсього до вул. Бандери

  • вул. Олександра Фредро – видатного польського драматурга (від 1920-х до 1945 року);
  • вул. Сумська (від 1945 до 1954 року).

Вулиця названа на честь живого генерала

Як ми вже розповідали, 1954 року дві вулиці pлили в одну і дали їй ім’я героя радянського союзу, генерала Єременка (1892-1970 рр).

“Але проблема цих вулиць з переназванням на цьому не закінчилася”, – оповідає Степан Андріїшин у своїй книзі.

А все тому, що 1957 р. вийшла постанова уряду срср про недоцільність вживання у назвах вулиць прізвищ живих людей.

Тоді назву Генерала Єременка замінили на назву Ярослава Галана (1902 – 1949) – радянського письменника і публіциста.

Кінець радянської доби вулиці

“Перша національно-демократична влада Коломиї 1990 р. перейменувала назву Я. Галана на назву Юрія Шкрумеляка (1895 – 1965) – видатного українського письменника, редактора, який навчався в Коломийській гімназії (1907 – 1914 рр).” – пише Степан Андріїшин.

Цікаво, що саме на цій вулиці у будинку №10 мешкав Юрій Шкрумеляк впродовж 1955 – 1957 рр . у домі своячки (сестри дружини). Публікувався в коломийській періодиці і навіть видав книжку.

Коломия, вул. Шкрумеляка, 10. Саме в цьому домі Юрій Шкрумеляк мешкав з 1955 до 1957 рр

 

 

Військові будівлі робітничі доми вулиці

У 1950-і в буд. №1 мешкав колишній професор Коломийської гімназії, учитель №1 Степан Рурак

У 1880-тих вздовж вул. Шкрумеляка для потреб Австрійської армії, а також наприкінці 1940-х Радянської армії побудували кілька будинків і складів, в яких тепер здебільшого містяться різні приватні фірми.

До теми: Вулиці та будинки давньої Коломиї: ТОП 16 мандрівок в часі

 

На початку ХХ ст. власник коломийської черепарні (фабрики дахівок, черепиці) Владислав Віммер побудував для своїх робітників кілька домів, в одному з яких тепер має свою творчу майстерню відомий маляр Василь Андрушко.

 

 

 

На цій вулиці мав свою квартиру відомий громадсько-політичний діяч Дмитро Гриньків.

Наприкінці 1950-х на вул. Шкрумеляка ближче до сучасної вул. Січових Стрільців звели низку багатоповерхових типових будівель, так званих хрущовок, а 1991 р. залізничну лікарню, яка і нині надає медичні послуги, нехай і під іншою назвою.

До теми: 900 метрів вул. Бандери крізь призму епох: дім Кос-Анатольського, трибунал залізничних військ та меморіальні місця

Довідково: 

Шкрумеляк Юрій (1895 – 1965) – український поет, прозаїк та перекладач. Народився в с. Ланчин. Навчався в Коломийській гімназії.

З 1914 р. служив у Січових стрільцях. У колі січовиків Юрій Шкрумеляк був більше відомим як Юрза-Мурза (саме так називається одна з його книжок).

Згодом навчався у Львівському та Празькому університетах.

Юрій Шкрумеляк

Працював у редакціях багатьох часописів. Автор поетичних збірок «Сон Галича», «Авелева жертва», «Чота крилатих», «Вогні з полонин», «Як любити рідний край» та багатьох інших.

У 1944 р. був арештований, перебував у сибірських таборах.

Після повернення (1956р.) був реабілітований. В 1955-57 рр. мешкав у Коломиї. Згодом – у Львові.

Після десяти років неволі поет із надзвичайним завзяттям узявся за улюблену справу життя, не підозрюючи, які підводні рифи очікують на нього. Був сповнений великих задумів і планів, мав що сказати і багато працював.

Але видавці не поспішали друкувати його: йшлося не так про те, що і як написано, як і ким написано.

Красиві будинки вул. Шрумеляка

 

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору