Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Місця для рибалки, священник-браконьєр та “золота” рибка: розмова з рибпатрулем Прикарпаття

Прут та Дністер – дві головні водні артерії Прикарпаття. В ці дві ріки впадають інші 132 менші річки, що протікають через територію області. За роки роботи рибоохоронний патруль бачив тут чимало дивних ситуацій та спіймав різних браконьєрів.

Наші колеги з Інформатор Івано-Франківськ відправилися на спільне патрулювання та дізналися багато цікавого.

Івано-Франківський рибпатруль займається пошуком і викриттям недоброчесних “рибалок”. Як відомо, за один рік на Прикарпатті незаконно виловили риби на 108 мільйонів гривень.

  • Коли не можна рибалити на річка Франківщини та яке покарання?

Існує 2 періоди, коли рибу ловити не можна – це весняна та зимова заборони. Перша триває з 1 квітня по 10 червня, а друга – з 1 листопада і до закінчення зимового періоду. Втім, дати можуть дещо відрізнятися:

“В середньому це 10-15 діб. Все залежить від погодних умов”, – говорить головний державний інспектор Прикарпаття.

А щодо вартості за “вилов”, то кожна рибина коштує  певну суму коштів. За словами

“Якщо людина рибалитиме в забороненому місці, то вся риба коштуватиме згідно “такси”. Плітка вартує 1500 грн. Лящ також коштує 1500 грн”.

  • Де можна ловити рибу в Івано-Франківську?

Наразі в місті заборонених місць для рибалки немає. Крім цього, дозволено рибалити на всіх територіях біля міста. Це стосується річок, міського, німецького, циганського озер. У селі Вовчинець також.

До теми: Чи будуть спускати воду з Шевченківського озера в Коломиї | ВІДЕО

Однак варто розуміти, що є заборона ловити конкретні види риби. У лютому місяці в області починається період нересту щуки. В той період і до 1 квітня їх ловити не можна. Найпізніше закриває свій нерест форель. Це друга половина вересня – початок жовтня. Вона також в цей період під забороною. Однак, навіть в забороні є винятки.

“Нерестова заборона передбачає ті самі норми вилову (3 кілограми + трофей), що і в післянерестовий період. Обмеження є на кількість крючків. Їх тепер можна використовувати 2. І обмеження в тих місцях, де не можна робити. Тобто нерестова заборона забороняє ловити рибу, але як виняток є місця, де можна здійснювати лов риби”, – коментує начальник Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Івано-Франківській області Любомир Стрембіцький.

За його словами, найчастіше порушення на Прикарпаття – вилов червонокнижних риб. Рибалки не знають, яку рибу ловити не можна. Нещодавно інспектори затримали одного порушника:

“Людина зловила 16 червонокнижних видів загальною вагою 180 грам. 1 рибина з цього вилову оцінюється  в 10 1000 особин в збитках державі. За цей вилов рибалка сплатив 132 890 грн в державний бюджет”.

Любомир Стрембіцький каже, що ще існують мінімальні розміри риби, менше яких особину необхідно повернути до водойми. До прикладу, короп для вилову має бути більшим за 25 сантиметрів. Менша рибина, за словами фахівця, ніякої поживи для людини не принесе.

“Був у нас такий випадок – згадує фахівець, – одного разу ми спіймали священника з села Побережжя. Це була ніч з 31 серпня на 1 вересня 2015 року. Ми тоді його піймали нижче Нижнівського мосту. Він якраз тоді ловив рибу на електровудку за допомогою електроструму. Він сплатив повну суму відшкодування державі. Це тоді було 93 000 грн. Зараз би це була сума близько 1 мільйона гривень”.

Якраз під час нашої розмови Любомир займався вилученням браконьєрської сітки. Чоловік поділився з Інформатором своїми “знахідками”, які ви можете побачити нижче:

Відео можна переглянути в Telegram-каналі за посиланням.

Також начальник управління розповів про ще одного “браконьєра”:

“В кінці 90-х років в наших краях почав селитися баклан великий. Наразі їх більше 5000 особин. Кожна птаха з’їдає близько 3 кілограмів риби в день. Навіть промислове рибальство не може позмагатися з цим птахом у кількості виловленої риби. Це досить пристосована птаха для пірнання у воду. Полює на глибині до 7 метрів. “Прострілює” практично весь Дністер“.

Але чоловік ділиться, що наразі важко знайти не просто браконьєрів, а звичайних рибалок:

“Молоді люди вже менше цим займаються. І взагалі їх рибалка перестала цікавити. Зараз знайти людину, яка в 18 років буде бігати берегом з сіткою є рідкістю. З одної сторони це добре, однак з іншої – не дуже. Зараз я проходжу місця, де раніше ми ловили браконьєрів, то всі ці стежки позаростали кропивою і верболозом. Ти розумієш, що щось таки змінюється”.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору