Інформатор Коломия

ВЛАДА

Чи будуть спускати воду з Шевченківського озера в Коломиї | ВІДЕО

Це питання ще наприкінці червня раптово виникло в коломийських спільнотах. Аж раптом 3 липня у прямому ефірі депутатки Коломийської ради прозвучала інформація про те, що озеро мають спустити на пів метра, а активісти стоять на заваді чистки. Відтак представники ініціативної групи пішли до міського голови, аби з’ясувати, що ж буде з водоймою.

Інформатор був на цій зустрічі з мером, а також поспілкувався із представником фірми-підрядника Мирославом Прусаком, який також є членом виконавчого комітету Коломийської міськради.

Нагадаємо, що навесні 2023 року тендер на чистку озера вартістю 4,6 млн грн виграв підприємець Шевчишин Василь Степанович, зареєстрований півтори роки тому у Чортківському районі Тернопільської області.

В ході робіт виконавець стикнувся з проблемами: техніка не може виконувати нормально ці роботи у повному озері.

Активісти запитують міського голову напряму: чи будуть спускати або ж приспускати озеро. Але мер каже, що не знає, посилаючись, на те, що він не може володіти інформацією про завдання кожного з тендерів.

“Є підрядник, який взявся це зробити, от його і питайте”, – каже міський голова Богдан Станіславський.

Проте чистка озера – ніяк не рядова закупівля крісел у ратушу. Мова йде про екологію і водні ресурси міста.

А ще мер наголосив, що рішення чистити без спускання води з озера було прийняте після зауваження активістів про те, що внаслідок таких дій “вмре вся флора і фауна” водойми.

Запис прямого включення з ратуші (3 липня)

Прямо там, журналісти Інформатора знаходять цю закупівлю на майданчику Prozorro. У техзавданнях про спуск озера нічого нема, але ця процедура не потребує якихось додаткових затрат виконавця, тому це цілком логічно. Після нетривалої дискусії Богдан Станіславський таки обіцяє, що озеро не спускатимуть.

Депутатське втручання

Депутати міськради Галина Беля та Микола Бакай разом із Мирославом Прусаком вийшли в прямий ефір 3 липня із заявою про втручання активістів у хід чистки озера і поясненнями, чому озеро треба спустити хоча б на пів метри.

Важливо: Чи буде забудоване Шевченківське озеро: мер відповів на прямі питання громади

Представник виконавця чистки стверджує, що всі такі роботи проводяться після спускання води з озера.

Але починає Мирослав Прусак з пояснень, чому він представляє виконавця робіт.

 

“Тендер виграв не я, – стверджував у прямому ефірі Галини Белі депутат попередніх скликань Мирослав Прусак, – мене просто найняли як спеціаліста для організації робіт, бо у мене є великий досвід в цьому. Я чистив озеро (ім. Руфа, – ред).

Якщо його не чистити, ми втратимо не тільки рибу, ми втратимо все! Ми втратимо місце, де коломияни можуть відпочити. Оці активісти, як я їх називаю… я не знаю, що вони хотять. Рік два і тут буде зарінок.

Це тільки проводиться санітарна очистка, поглиблення вивозка всього цього сміття, намулу… Але зараз, щоб трошки заспокоїти людей, ми не спускаємо. Нам треба дати можливість приспустити воду на 50 см, щоб полегшити роботу техніки, бо техніка просто топиться”.

Але при особистій зустрічі та при журналістах Мирослав Прусак йде на поступки.

До теми: Спасти не можна знищити: як активісти Коломиї пропонують врятувати озеро

 

 

 

Що каже представник виконавця чистки Шевченківського озера

І справді, на місці чистки зустрічаємо не тернополян, які перемогли у тендері, а коломийського підприємця, депутата попереднього скликання, тепер – члена виконавчого комітету Коломийської міськради Мирослава Прусака. Зав’язується дискусія.

Активісти, серед яких значна частка рибалок і мешканців довколишніх вулиць, пояснили і застерегли від рішення спустити чи навіть приспустити воду в озері. Зараз спека, вода швидко прогріваються, невеликі джерела, які впадають у водойму не здатні потім, після робіт, компенсувати рівень води.

“Якщо впаде рівень води, то почнеться мор риби. Це буде екологічна катастрофа”, – кажуть активісти Шевченківського озера.

До слова, рибалки стверджують у Шевченківському озері водяться лини, які сьогодні рідко зустрічаються у водоймах.

Читайте також: Рекреаційна зона чи звалище? Біля Шевченківського озера звозять тонни відходів

Тим часом після зустрічі з мером активісти відправились на місце проведення чистки і після дискусії отримали бажану обіцянку не спускати озеро.

Депутати Галина Беля і Микола Бакай стверджують, що ці роботи погоджені із проєктом, який “був розроблений роки назад”, пройшов усі експертизи.

Інформатор наразі у пошуках згаданого проєкту та фахівців, котрі можуть надати експертну оцінку тому, що відбувається із найбільшим озером на у Коломиї.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Наталка Сандецька

Нагору