Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Чому у суддів різні мантії

Неодмінний атрибут кожного судді – мантія. Вбрання тих, хто вершить правосуддя з’явилося ще у Середньовічній Європі і було схоже до одіяння священнослужителів. З того часу зазнало несуттєвих змін, адже і нині мантія – символ верховенства права, якому не підвладні особисті вподобання та викрутаси історії. Українські судді ж носять чорні або ж сині мантії. 

В чому різниця і які причини розповів Інформатору суддя Коломийського міськрайонного суду Денис Коваленко.

Цікаво, що більшість країн сучасного світу віддає перевагу правосуддю в мантії. Звісно, кожна з країн має свої неповторні особливості накладені на образ судді.

Носіння мантій і перук, які нівелюють індивідуальність суддів, диктується необхідністю підкреслити той факт, що рішення суддів виходять не з особистих пристрастей, симпатій чи антипатій, а із закону.

Мантії нового і старого зразка

Донедавна мантія суддів місцевих та апеляційних судів України була чорного кольору, а з 2019 року судді здійснюють судочинство у мантіях нового зразка, запроваджених на виконання Рішення Ради суддів України від 25 січня 2019 року.

Читайте також: Не все, як у кіно: як відбувається суд присяжних і скільки за це платять

Мантії нового зразка виготовлена з тонкої костюмної тканини синього кольору, прикрашена білим жабо.

Минуло 4 роки, а проте досить часто у судах зустрічаємо ще старі чорні мантії.

Чому? Дивіться у відео:

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Наталка Сандецька

Євгеній Чепусенко

Нагору