Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

В селі Космач планують створити 3D-проекцію церкви до 100-річчя Сергія Параджанова

В селі Космач, що на Івано-Франківщині, до 100 річниці з дня народження Сергія Параджанова – режисера фільму “Тіні Забутих Предків”, планують створити 3D – проекцію церкви великомучениці Параскеви – іконостас якої використали в фільмі.

Пише Інформатор, посилаючись на Суспільне

Над 3D-візуалізацією працюють науковці й студенти університету Короля Данила за архівами, які збереглися до сьогодні. Зокрема — за кресленнями доцента Зеновія Соколовського, якого за бажання зберегти архітектурну пам’ять про святиню звільнили з роботи.

Креслення Зеновія Соколовського.

“Найперше ми знайшли відео Зеновія Соколовського, і воно є унікальним, бо відображає церкву Святої Параскеви перед її знищенням. У нас триває науково-дослідна робота, і ми хочемо цю церкву відновити. Якщо вдасться її повністю відновити завдяки спонсорам, то ми це готові зробити. В іншому випадку, ми відновимо її у 3D-проекції. Студенти вже над цим працюють”, – повідомив Михайло Космій, проректор Університету Короля Данила.

Кадр з фільму “Тіні Забутих Предків”.

Також Космій запевняє, що науковці університету оцифрували численні архівні матеріали, які стосуються храму Святої Параскеви. Найважливішим серед них вважають відео науковця та краєзнавця Зеновія Соколовського, яке презентували в Івано-Франківську

“Цьому відео рівно 50 років. Тоді ми з дружиною після Львівської політехніки були у Космачі біля церкви Святої Параскеви, яка є у фільмі “Тіні забутих предків”. Я відзняв цю гуцульську церкву з усіх боків. Тепер я працюю в Університеті Короля Данила, і разом зі своїми колегами архіви відтворили”, – розповів Соколовський.

Під кінець Михайло Косміч заявив, що восени 2023 року проєкт має бути готовим.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237 

Нагору