Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Свято Маковея у Катедральному соборі Преображення Господнього ПЦУ в Коломиї | Фоторепортаж

Сьогодні, 14 серпня, християни святкують винесення чесних древ животворчого Хреста Господнього, а також вшановує пам’ять семи мучеників Маккавеєвих, матері їх Соломонії та учителя їхнього Єлеазара. У народі це свято називають просто Маковея. Цього дня у церквах святять воду, квіти й мак. 

Інформатор відвідав один із храмів Коломиї й зробив фоторепортаж Божественної Літургії та освячення.

Авім, Антонін, Гурій, Єлеазар, Евсевон, Адим та Маркел та їхня мати Соломонія були глибоко віруючими християнами, які не корилися язичницькій владі. За це їх закатували. Проте мученицька смерть братів надихнула священників повстати проти жорстокого правителя Антіоха Єпіфана. Поступово вони знищили язичницьку владу, а пам’ять матері та її синів вшановують і донині.

За традиціями, в цей день дівчата і жінки несли до церкви букети квітів. Зазвичай їх складали з календули, чорнобривців, цинію, дикого соняшнику та маку, який в українській культурі має особливе значення – захист від нечистої сили.

У Катедральний собор Преображення Господнього ПЦУ навіть у будній день парафіяни прийшли, щоб відвідати Богослужіння та освятити зілля. Святкову Літургію очолив Преосвященний Єпископ Коломийський і Косівський Юліан Гатала у співслужінні з іншими отцями.

Як це було дивіться далі.

 

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору