Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Історичні фото: рівно 32 роки тому у Коломиї відкрили пам’ятник Бандері

Ще радянський союз не розвалився, а у Коломиї стояв пам’ятник Степану Бандері. Точно такий самий стояв у Старому Угринові, але його зруйнували спецслужби колишнього СРСР на світанку 10 липня 1991. Рівно 32 роки тому – 18 серпня 1991 року – на розі вулиць біля міського вокзалу відкрили пам’ятник повіднику. 

Інформатор розповість про цю історичну подію.

Пам’ятник визначному українському політичному і військовому діячу, ідеологу, натхненнику національно-визвольної боротьби ОУН і УПА відкрили в Коломиї 18 серпня 1991, саме напередодні 750-річчя нашого міста.

Цей пам’ятник постав у Коломиї, на день до початку державного перевороту в СРСР, на розі вулиць Степана Бандери та Івана Крип’якевича, біля вокзалу.

Це копія пам’ятника, встановленого у рідному селі Степана Бандери — Старому Угринові Калуського району. А тепер єдиний такий, адже невідомі на світанку 10 липня 1991 зруйнували пам’ятник на малій Батьківщині провідника. І це було вдруге.

Адже 30 грудня 1990 пам’ятний постамент в Старому Угринові підірвали вибухівкою.

Історики схиляються, що то була справа рук спецслужб колишнього СРСР.

Увечері того ж дня на Вічевому майдані в Коломиї відбулося багатолюдне віче на знак протесту проти повторної руйнації пам’ятника Провідникові ОУН Степанові Бандері.

Народні збори в Коломиї вимагали від Коломийської міської Ради народних депутатів присвоїти одній з вулиць міста ім’я Степана Бандери і встановити йому пам’ятник у Коломиї. Учасники віча зібрали 1093 крб. на спорудження монумента.

19 липня 1991 міська Рада прийняла ухвалу «Про встановлення пам’ятника Степанові Бандері в м. Коломиї і перейменування вул. Першотравневої на вул. Степана Бандери», а депутати цього ж дня склали 363 крб. на будівництво пам’ятника.

Автор — скульптор Віталій Рожик. Постамент робив кооператив «Пам’ять» з міста Галича. Реконструкцію прилеглої території проведено за проектом архітектора Віктора Мицая.

Нагадаємо, що у Коломиї готуються провести реконструкцію площі біля пам’ятника Бандері.

 

 

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Фото з архівів Музею історії Коломиї.

Нагору