Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Мор риби у Підгайчиках: у став стікають чорні води

Це озеро колись було у розпорядженні місцевого пана. У селі його називають Шкільний став, бо знаходиться неподалік навчального закладу. Місцеві мешканці самотужки тримають водойму в чистоті й щороку випускають малька. Але те, що відбувається із озером зараз не можна назвати інакше, як бездушне забруднення і мор риби.

Інформатор розбирався у ситуації.

Здалеку вид озера збиває з пантелику: чисті, доглянуті берега і десятки риб, що жадібно хапають повітря біля поверхні води. Дохлої риби вже не видно: її щоразу визбирують з води активісти-рибалки.

Озеро в Підгайчиках знаходиться у комунальній власності сільської ради. Активісти-рибалки роками власними силами і коштами зарибнювали, чистили і косили біля водойми.

Кілька днів тому зарибнили озеро мальками данського коропа, білого амура і лина. Але на ранок вода у озері стала мутною і смердючою. Риба почала здихати.

“Щука і окунь загинули першими”, – каже активіст Василь, який навесні запустив у це озеро 43 кг коропа, а наприкінці літа зарибнив ще раз. – “В останні дні літа я випустив у став 200 амурів, 43 данських коропа, 25 линів”, – гірко розповідає рибалка.

З 31 серпня чи не щодня місцеві витягають з озера по кілька дохлих дорослих великих рибин.

Історія із забрудненням водойми не нова: щороку у період, коли місцевий сокоекстрактний завод починає приймати яблука на переробку.

Минулоріч навіть підтопило підвальні приміщення школи. Сільський голова Ігор Мартинюк каже, що тоді вдалось врятувати укриття від затоплення, підприємство надало власну техніку для відкачування води.

Бредемо потоком до заводу і знаходимо місце витоку смердючих темних вод з виробничого підприємства. Гнилі яблука, жмих видніються біля стічної сітки.

Читайте до теми: На заводі КРП в Коломиї знайшли бочки з ядучими невідомими речовинами

Місцеві активісти маючи негативний досвід на цей період просто змінюють русло потоку, аби його води не забруднювали став.

Але цього року не подіяло

“Про це озеро дбають дуже добре. На жаль нам помагають жити, – коментує селищний голова Ігор Мартинюк. – Кажуть, що гроші не смердять, а от в цій ситуації – навпаки. Ми схиляємось до того, що винне підприємство. Але очікуємо рішення фахівців”.

4 серпня до Підгайчик з’їхалися експерти та органи правопорядку. Поліція задокументувала забруднення як факт, прокуратура теж зафіксувала звернення від місцевої громади. Фахівці Держпродспоживслужби та екоінспекції відібрали зразки води та мертвих рибин на аналіз.

Дати результат зобов’язалися у рекордні строки: 6 серпня ці дані надішлють голові громади.

“Під час візуального огляду на поверхні води була піна невідомого походження та неприємний різкий запах, – стверджують у держекоінспекції Карпатського округу. – Зі слів представників сільради, з 31 серпня по 4 вересня у водоймі загинуло шість щук, два коропи та 10 окунів”.

На даний час працівники Державної екологічної інспекції Карпатського округу проводять лабораторні дослідження відібраних проб води з метою визначення її відповідності встановленим нормативам.

Також у водойму пожежні додали дві машини ситої води. Але риба все одно тримається водної гладі й берегів.

Інформатор слідкуватиме за розвитком подій та діями активістів і місцевої влади задля порятунку водойми та її мешканців.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Наталка Сандецька

Нагору