Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Фіктивне навчання під питанням: Верховна Рада вирішуватиме питання із відстрочкою від мобілізації деяких студентів

Незвичайно високий потяг до знань стався з українськими чоловіками призовного віку. Міністр освіти вбачає в цьому “лазівки”, аби уникнути мобілізації, наводить статистичні дані й дає свою оцінку законопроєкту, який передбачає внесення змін до закону “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” щодо скасування відстрочки для деяких студентів.

Повідомляє Інформатор.

“Сьогодні ж ми маємо тенденцію, коли люди використовують вступ до університетів як легальний, але все ж таки нечесний спосіб уникнути мобілізацію”, – каже пан Міністр і додає цифри.

Зокрема за його даними в Україні в 2022 році зареєстровано більше 55 тис. студентів-чоловіків старше за 25 років. Тим часом у 2021 році  було трохи більше 33 тис. на магістерському рівні.

“Моя позиція проста: освіта в жодному разі не має бути про імітацію та лазівки. Своєю чергою такі лазівки породжують явище фіктивного навчання, що загалом негативно впливає на якість освіти”, – стверджує Оксен Лісовий.

Відтак законопроєктом 9673  пропонується змінити редакцію статті 23 «Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації» закону  «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»..

30-річні студенти підлягатимуть призову

У разі ухвалення документа не підлягатимуть призову на військову службу під час мобілізації здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які за денною чи дуальною формами здобувають освітній рівень, що є вищим за раніше здобуту освіту для студентів, для яких навчання стартувало не пізніше року досягнення ними 30-річного віку.

Таким чином мобілізації не підлягатимуть лише студенти до 30 років, які здобувають чи підвищують рівень освіти.

Водночас не підлягатимуть призову докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами, а також наукові і науково-педагогічні працівники, які працюють у закладах освіти (за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки)

“Право на освіту – гарантоване Конституцією України. І всі охочі й надалі зможуть його реалізовувати. Водночас у Конституції зазначено, що захист України, її незалежності та територіальної цілісності є обов’язком громадян. Шукати лазівки для нібито реалізації одного права й уникнення обов’язку – не про чесність і не про гідність”, – завершив свій допис міністр освіти.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору