Інформатор Коломия

ІСТОРІЇ ГЕРОЇВ

Фільм про запального нацгвардійця Фелікса покажуть у Коломиї 11 вересня: історія Лиса Подільского і його витівок

Це він запустив у небо над Києвом дрон з оголошенням «Продам гараж на Соломі» з номером телефона посольства рф в Україні. Фільм про оператора БПЛА Фелікса Куртаніча, який з 18 років захищав Україну привезуть в Коломию вдруге. Всі зібрані кошти з показу підуть на потреби розвідки батальйону ім. С. Кульчицького, де й воював “Фелікс”, а зараз воюють в тому числі і коломияни. Також буде скринька для додаткових донатів.

Інформатор дуже радить розпочати тиждень з добрих справ.

Понеділок, 11 вересня, 18:30

Квитки уже можна придбати  ТУТ.

 

100% коштів з квитків підуть на збір на потреби розвідки батальйону ім. С. Кульчицького, де й воював “Фелікс”, а зараз воюють в тому числі і коломияни. Також буде скринька для додаткових донатів.

Документальна стрічка «Фелікс» розповідатиме про дитинство, творчість і бойовий досвід українського воїна, який від 2015 року захищав рідну землю на передовій. Через історію аеророзвідника Куртаніча у фільмі розкриватиметься тема сторічної боротьби України за незалежність.

Як Фелікс продавав гараж на Соломі

16 лютого у трансляції Reuters із Києва  з’ялося оголошенням «Продам гараж на Соломі» із номером телефону 044 244 0961. Цей номер був закріплений за колишнім посольством рф в Україні в Солом’янському районі Києва. А автором публічної акції стала компанія Dronarium Україна, де і працював Фелікс після звільнення з військової служби. Тоді оголошення наплодило десятки мемів  із дроном і табличкою.

Про цей епізод детально розповіли співбесідники кореспондентки сайту Армія.Inform

«Це був максимальний стьоб, – згадує у фільмі, присвяченому Феліксу, його колега Олександр, –  розмістити номер посольства рф. Ми вже показували їм, що просто їх стібемо, що вже звалюйте звідси, залишайте речі та вйо. Фелікс любив підтримати такі акції веселі»…

«Це оголошення для мене стало виразом такої щирої української ідентичності. Ця табличка була так написана, наче її десь у метро мали поставити біля зернят. Це було так круто, виклично, сміливо і якось так по-українськи. Мене це, як і усіх, захопило. Хоча про те, що то була робота Фелікса, я дізналась вже після його смерті», – розказує Марія.

Про Героя

Народився Фелікс у селі Грижинці на Вінниччині, у якому й провів все дитинство. Згодом родина переїхала в Іванків Київської області. З дитинства хлопець мріяв бути військовим. Як пригадує його мама Олена, ще в шостому класі на День захисника на запитання вчительки «Хто хоче стати військовим?» Фелікс підняв руку.

У 2013-му він вступив у Чернігівський ліцей  з посиленою військово-фізичною підготовкою. Був активним учасником Революції Гідності у Вінниці та Києві. Став одним із засновників молодіжно-спортивної організації націоналістичного спрямування «Моноліт» та очолював її  філію у Вінниці, проводив військові вишколи для молоді.

У березні 2015 року «Лис Подільський» вирушив у район проведення АТО, ставши до лав батальйону «Донбас». Виконував завдання в Авдіївці, Широкиному, Пісках, Кримському, Попасній. Служив також у батальйонах ОУН, «Карпатська січ», «Айдар».

З переходом війни у більш спокійний перебіг Фелікс повернувся до цивільного життя. У 2020 році вступив до Університету Григорія Сковороди у Переяславі вчитись на політолога. Паралельно з навчанням зареєструвався як ФОП із геодезії та відеозйомки, почав працювати у найвідомішій українській компанії зі сфери використання дронів – Dronarium Україна. Був залучений до багатьох проєктів українських продакшенів – знімав відео та фото з неба. З дронами, які стали захопленням для нього, Фелікс, як розповіла його мама, навчився працювати ще у війську, де у 2019-му вже служив у підрозділі аеророзвідки.

24 лютого 2022 року Лис Подільський одразу пішов до військкомату – долучився до батальйону Нацгвардії імені Кульчицького. Відомо, що більшість часу він провів під Києвом. Служив у розвідці, працював із дронами та допомагав артилерії: передавав координати ворога. А після того, як під натиском Збройних Сил російські війська втекли з-під Києва й основний фронт повністю перемістився на південь та схід, Фелікс разом із побратимами вирушив на Луганщину.

Загинув Фелікс Куртаніч 17 квітня, виконуючи бойове завдання поблизу Рубіжного на Луганщині. Підрозділ потрапив під артилерійський вогонь – тіло Фелікса вдалося опізнати тільки за ДНК-експертизою. Разом із ним тоді загинуло ще четверо побратимів.

Указом Президента України від 24 травня Фелікс Куртаніч посмертно нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня. Поховали воїна на рідній Вінниччині.

Світлий, непередбачуваний, яскравий, життєрадісний хлопака, він не боявся бути смішним і щирим. Доводив, що бути собою – це нормально і навіть гонорово.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору