Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Смердючі води й дохла риба: ситуація у Підгайчиках

На водяній гладі шкільного ставка у Підгайчиках утворилася щільна темно-коричнева кірка. То тут, то там видніються дохлі великі рибини й мальки, а сморід віддає на кілометр. За сто метрів потічок пахне яблучним соком. Саме тому місцеві активісти запідозрили  місцеве виробництво соків, які з серпня почали приймати й обробляти яблука.

Інформатор вдруге навідався на водойму та напросився в гості на завод “АЛ-ПРУТ”, аби попитати про їхні методи очистки та систему водовідведення.

Ще 9 днів тому це озеро було світліше, риба збиралася під поверхнею води і жадібно хапала повітря. Мор уже почався, але ще не набув таких масштабів. І сморід був не такий виразний.

Зараз нестерпний чутно ще за кілометр. Поряд ставка – школа і дитсадок.

Біля третини поверхні водойми затягнула коричнева плівка. Поміж усім цим видніються мертві рибини і сотні дохлих мальків, які спершу неважко прийняти за сухе листя з верби.

4 вересня 2023 року тут працювали правоохоронці, екологи і держпродспоживслужба. Викликали їх активісти села разом з головою громади Ігорем Мартинюком. Слідчі прокуратури та поліції задокументували факт забруднення ставка, а екологи взяли проби води і риби на аналіз. Обіцяли дати свої висновки за два дні.

Минає 10 доба, ситуація тільки ускладнилася: вода у водоймі потемніла, риба в пошуках порятунку зібралася у місці, де у став затікає джерело “прало”. Але рибаки переконані: ця риба приречена, бо через тривалий брак кисню у воді жабри рибин обпечені, риба вже хвора. а ми ще не знаємо, які саме речовини забруднили водойму.

Читайте передісторію ситуації в Підгайчиках: Мор риби у Підгайчиках: у став стікають чорні води

2022 року місцеве підприємство ТОВ “АЛ-Прут” суд зобов’язав заплатити майже 260 тис. грн як компенсацію за шкоду державі та довкіллю. За даними екоінспекції, завод самовільно захопив ділянку та забруднив відходами від виробництва.

Саме тому місцеві активісти першим запідозрили цей завод у зливі вод із переробки фруктів у загальні колектори, а вже звідти ця окислена залишками яблук вода разом з підшкірними волами потрапляє у ставок.

За 150 метрів від озера  протікає потічок, на фоні смороду ставка тут просто рай: вода пахне яблуками. Та поки в Україні не виявили сокових рік, то спадає на думку, що все ж завод таки причетний до забруднення.

Їдемо на вул. Соборну в Підгайчиках. Директор заводу “АЛ-Прут” Анатолій Далибожик не тільки пускає журналістів та активістів на територію виробництва, але й проводить екскурсію.

Підтверджує, що очисних споруд завод не має, але їх і не потрібно, бо воду з переробки вони використовують по циклу: є певна система очистки, яка дозволяє цілий день фільтрувати й повторно використовувати ту саму воду. Потім її вивозять з виробництва. Жмих з яблук також вивозять на підприємство, яке займається біопаливом у Калуші.

Ба більше, пан Анатолій звинувачує у забрудненні місцеву школу, де також нема очисних споруд:

“А вони не думають, чого така проблема постійно стається у вересні? Підприємство працює з серпня. Як тільки відновлюється навчання в школі, так зразу починаються такі речі зі ставком,” – каже Анатолій Далибожик.

Але голова громади Ігор Мартинюк, який раніше працював директором школи, переконує, що септики навчального закладу знаходяться набагато нижче ставка, тому ці закиди не мають змісту.

І все ніби грає. Але тут же на території заводу бачимо струмок, який втікає у потічок , де ми зафіксували запах яблук. Біля огорожі виробництва зустрічаємо септик, сморід від якого точно такий, як на озері.

Але ідентичний запах – не доказ. І на око точно неможливо визначити, як облаштовані стічні системи і чи нема витоку від заводу у ґрунти.

В будь-якому разі справа упирається у висновки аналізу проб води та риби, а далі – у перебіг слідства.

Наразі ж після візиту журналістів та активістів села Анатолій Далибожик пообіцяв виділити техніку та робочих, аби перекрити витік з колекторів до озера.

Інформатор слідкуватиме за розвитком подій та повідомлятиме про нові факи у справі екологічної ситуації в Підгайчиках.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Наталка Сандецька

Нагору