Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

На Снятинщині єврейська спільнота хоче спорудити меморіал із 300 надгробків

300 надгробків стануть основою меморіалу, щоб вшановувати пам’ять про євреїв Снятина. Мацеви демонтували з тротуару, розкопками займалися представники єврейської громади.

Повідомляє Інформатор, посилаючись на Суспільне.

Найстаріша мацева — 1752 року. Є надгробки, на яких не видно дати, проте за їхнім стилем припускають, що вони — приблизно кінця XVI століття. Повідомляється, що мацеви були у занедбаному стані. Деякі з них повернуті надписами догори- збереглися гірше. А ті, що були з надписами до землі — у задовільному стані.

Мацеви знайшов чоловік, який цьогоріч повністю викупив ділянку землі, на якій були надгробки. Він довідався, що ці бетонні плити завезли з єврейського кладовища за часів радянської влади. Й звернувся до єврейських громад – в Івано-Франківську, Коломийську, Київську синагоги. Там дуже швидко відреагувала на повідомлення чоловіка.

Єврейська спільнота організувала розкопки та транспортування надгробків на кладовище. На ці роботи єврейська громада витратила приблизно 220 тис. грн.

Аби вшанувати пам’ять про єврейську спільноту у Снятині, на кладовищі планують встановити меморіал з мацев у формі менори. Поруч встановлять інформаційні стенди, щоб пояснити, що означають візерунки на надгробках.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору