Інформатор Коломия

ГРОШІ

Від “Буковелю” до нового курорту робитимуть дорогу за кошти державного бюджету

Від "Буковелю" до нового курорту робитимуть дорогу за кошти державного бюджету

Майже 31 млн грн коштуватиме капітальний ремонт лісової дороги, яка з’єднає приватні курорти “Буковель” і “Бистриця”. Роботи проводитиме компанія “ПБС”, з яким держпідприємство “Ліси України” уклало три договори.

Деталями ділиться Інформатор з матеріалу NGL.media.

Будівництвом нового курорту у селі Бистриця займається ТОВ «Буковель». Воно отримало відповідний дозвіл наприкінці 2022 року від Поляницької та Усть-Чорнянської сільрад. За даними групи екоактивістів “Free Svydovets”, новий курорт розрахований на одночасний прийом до 25 тис. осіб і матиме понад 200 км лижних трас і 28 підйомників.

Дорога між цими двома приватними курортами була звичайною лісовою. Нова буде проходити межею природного заповідника «Горгани» і матиме протяжність 9,2 км. ТОВ «ПБС» за замовленням ДП «Ліси України» почала капітальний ремонт з використанням нетипових для будівництва лісових доріг матеріалів: бітум, бетонна суміш класу М350, портландцемент та гарячекатана арматурна сталь. Роботи планують завершити до кінця року.

За умовами договору передбачений капремонт існуючої лісової дороги, однак, мабуть, мова йде про будівництво нової дороги з твердим покриттям. Активістами “Free Svydovets” 22 серпня зробили фото – за два тижні до укладення договору з «ПБС» – на яких видно, що будівельна техніка «ПБС» уже розрівняла і суттєво розширила полотно майбутньої дороги.

Від "Буковелю" до нового курорту робитимуть дорогу за кошти державного бюджету

Чи може нова дорога стати загрозою для заповідника?

Зазначається, що дорога пролягає теперішньою межею природного заповідника «Горгани», який раніше був значно більшим і включав, у тому числі, і територію, де проходить дорога. Проте після скорочення території заповідника у 2004 році тепер дорога не порушує межі охоронної зони заповідника.

Втім, незалежні екологи, зокрема біолог ГО «Українська Природоохоронна група» Єгор Гриник, вважають, що нова дорога таки зашкодить заповіднику.

“Будівництво будь-якої дороги розділяє ліс, а разом з тим зменшується популяція багатьох видів тварин у радіусі кілометра від дороги, що активно використовується», – каже Єгор Гриник.

Щодо ТОВ “ПБС”, то кінцевим бенефіціаром і керівником вказана Іванна Непик, але фактично компанія належить екс-депутатові Верховної Ради Олександрові Шевченку.  Він також є засновником та екс-директором туристичного комплексу «Буковель», що у 2021 році перейшов під контроль Ігоря Палиці, діючого нардепа і бізнес-партнера Ігоря Коломойського, який контролював «Буковель» раніше.

“ПБС” добре відомий будівництвом доріг. В Івано-Франківській області компанія отримала більше 100 таких підрядів на загальну суму 21,3 млрд грн.

До слова, фірма “ПБС” також перемогла в тендері на ремонт дороги в Коломиї.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com.

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору