Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

У Коломиї відкрили меморіальну дошку Василю Нагірному

Не тільки коломияни, а й мешканці навколишніх сіл, які люблять свій рідний край та хочуть знати його історію, точно читали тексти Василя Нагірного. Сьогодні палкому прихильнику та досліднику Коломиї відкрили пам’ятну дошку.

На подію також завітав Інформатор.

Меморіальну дошку відомому краєзнавцю, журналісту, педагогу, автору багатьох видань, телевізійних проектів, досліднику історії Коломиї та краю встановили на фасаді будинку №1 по вул. Шептицького, де й народився і мешкав краєзнавець. Це і є той ““Дім на Кляшторовому узвозі” з однойменної книги Василя Нагірного, в якій він описав своє дитинство і юність, що пройшли у цьому історичному будинку. З книги дізнаємось, як веселе товариство на санах спускалося короткою вулицею Шептицького до Кляштору. Проживаємо його життя, переносимось в часі й просторі…

Трепет до історії міста можна відчути у кожному з випусків програми Нагірного “Місто Кола”, це бажання пізнавати міста і села Прикарпаття, знаходити свідків минулого, пам’ятати те, що було, вірити у те, що неодмінно буде. Він був людиною високих думок і щирих сподівань…

Через важку хворобу Василя Нагірного не стало 23 травня 2021 року. Цьогоріч йому мало б виповнитися 65 років.

Рідні, друзі, колеги, просвітянське коло Коломийщини зібралися на відкриття пам’ятної дошки, аби знову згадати та вшанувати пана Василя.

ЖИТТЯ ВАСИЛЯ НАГІРНОГО

Публіцист, письменник, краєзнавець, журналіст, теле- та радіоведучий, документаліст Василь Григорович Нагірний  народився 27 липня 1958 у Коломиї.

  • громадський діяч, член Національної спілки журналістів України (2000)
  • член Національна спілка краєзнавців України (2007)
  • член обласної спілки кінематографістів України (2010)
  • член Коломийської асоціації мистців (2011)

Від часу проголошення Незалежності України почав публікуватися в першому демократичному часописі «Коломийський вісник» (1991р).

З 1996 р. працював у Коломийській загальноосвітній школі № 1 вчителем  трудового навчання, валеології, основ безпеки життєдіяльності.

У 1999 році нагороджений грамотою Міністерства освіти України: «За вагомі заслуги в розвитку національної освіти».

З 1997 року працював за сумісництвом, на посаді редактора відділу історії та культури газети «Коломийський вісник», «Вісник Коломиї», дайджесту «Всевідо».

Після закриття друкованого органу, від 2002 року співпрацював з редакціями газет: «Людина і екологія», «Ділова газета», «Вільний голос», «Коломийські вісти», «Коломийська правда», «Народна трибуна», «Дзеркало Коломиї», «Коломия сьогодні», «Вік» (Коломия), «ЧАС» (Чернівці), «День» (Київ), «Галичина» (Івано-Франківськ) та ін.

Подивитися його програми можна ТУТ.

Від 2003 року, Василь Нагірний працював на ТРК «НТК», створив низку короткометражних документальних програм краєзнавчого характеру, у яких висвітлив життя, побут, звичаї, культуру, вірування наших краян.

Автор біля трьох сотень фільмів. Найкращі відзначені дипломами на  конкурсах і фестивалях загальноукраїнського і міжнародного рівнів. Телепрограми поділені на цикли (серії): «Місто Кола — спадок предків», «Місто Кола — предки», регіональний проект «Червоної Руси — підкова золота» та «Світлини коломийської родини».

Телепроєкти Василя Нагірного відображають реальні історичні події, відкривають забуті й мало відомі сторінки краю та його мешканців, що спонукає  до вдумливого і доступного сприйняття.  До таких, скажімо, належать фільми «Щоденник 1946-го», чи «Коломия — коротка хроніка», презентації яких відбувалися в Музеї історії міста Коломиї.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту  kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору