Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

До колекції Музею писанкового розпису додалися “писанки”, відлиті із переплавлених гільз

До колекції Музею писанкового розпису додалися "писанки", відлиті із переплавлених гільз

Війна залишає свої відбитки навіть у мистецтві. Днями у Музеї писанкового розпису в Коломиї презентували унікальні “писанки”, відлиті з переплавлених гільз від снарядів та набоїв. Ці артефакти сучасності тепер зможе побачити кожен відвідувач музею.

Довідався Інформатор на сайті музею.

П’ять унікальних “писанок” з переплавлених гільз створені в рамках проєкту творчого об’єднання “Понад”, мета якого зібрати кошти на розвідувальні дрони.

Як розповіли співорганізатори об’єднання Максим Гуменюк, Катерина Кроленко та Дмитро Гануш, всього було розіграно 24 металевих твори за внесок від 24$ та продано 23 “писанки”. Вартість однієї стартувала від 2000 $. Цьогоріч під час Великодніх свят тривала кампанії, завдяки якій вдалося зібрати понад 320 000$. За ці кошти придбали два дрони-розвідники RQ-35 Heidrun.

Зазначається, що дизайн кожного мініатюрного твору на основі давніх символів і орнаментів, традиційних для тимчасово окупованих територій Херсонщини, Запорізької області, Луганщини, Донеччини та Криму, через власне переосмислення та інтерпретацію розробили п’ятеро митців: Оля Сало-Сліпенька, Марі Кінович, Роман Чізз, Сергій Мірчук та Рустем Скибін.

писанка, відлита з переплавлених гільз

Натомість творче об’єднання також отримало подарунки. Генеральна директорка Національного музею Ярослава Ткачук подарувала писанки, написані традиційним восковим розписом на основі композицій, зображених на подарованих металевих творах. Відтворила їх наукова співробітниця Музею писанкового розпису Ірина Блонська.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору