Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Коломийська єпархія забирає частину коштів з пожертв парафіян собі у бюджет

Коломийська єпархія забирає частину коштів з пожертв парафіян собі у бюджет

З кожної сім’ї чи двору парафіяни церкви УГКЦ в Обертині віддають по 100 грн на місяць на парафію. Боржникам же наполегливо нагадують про заборгованість. Проте виявилось, така система “церковного оподаткування” йде згори.

Інформатор дізнавався, як це працює.

Під час візиту в Обертин для з’ясування обставин конфлікту між місцевою мешканкою та завідувачкою скарбниці церкви св. Кирила і Методія наші журналісти з’ясували, що з кожного двору парафія має сплатити певну суму єпархії.

“Нас питають кількість дворів, скільки в нас рахується. Бо ми платимо в єпархію певну суму, єпархія вимагає від нас. Торік ми не дали, бо не мали. Цей рік ми віддали за минулий 20 тис грн”, – каже пані Марія, що опікується церковною скарбницею церкви св. Кирила і Методія в Обертині.

А якщо парафія не має цих грошей?

“То так, знаєте, наїжджають на священника, що він просто не витримує цього тиску”, – зазначає пані Марія.

У єпархії це підтвердили.

Канцлер Коломийської єпархії УГКЦ о. Ігор Дрогомирецький каже, що раз на рік парафії мають сплатити по 40 грн з кожного двору. Це називається катедрат. В такий спосіб формується бюджет єпархії.

Якщо ж парафія не зібрала кошти з пожертв, то парафії сплачують кошти з коляди чи інших доходів.

Нагадаємо, у 2023 році Коломийська єпархія УГКЦ придбала на аукціоні  будівлю лабораторії онкодиспансеру на вул. Франка у Коломиї за  291 100 грн.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту  kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору