Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Сума з семи цифр: у Коломиї прийняли бюджет громади на 2024 рік

Сума з семи цифр: у Коломиї прийняли бюджет громади на 2024 рік

22 грудня депутати Коломийської міської ради прийняли бюджет громади на 2024 рік. Попри те, що у Коломиї забрали військові податки, які становили основу бюджету попереднього року, новий бюджет запланували знову на понад 1 мільярд гривень. Хоча не всі в ратуші аплодують таким захмарним планам, опозиція стверджує, що такі дії заведуть громаду у боргову яму.

Інформатор пропонує основні дані про бюджет на наступний рік.

Проєкт бюджету зі змінами підтримало 27 депутатів, 2 – виступили проти, ще 4 – не голосували. 5 депутатів не були присутні на голосуванні.

Відтак доходи до міської скарбниці на 2024 рік визначили у розмірі 1млрд 24 млн грн.

З них доходи 860 356 550 грн – загального фонду бюджету  і доходи спеціального фонду бюджету – 163 671 955 гривень (у тому числі бюджету розвитку 151 401 355 грн).

У новий рік Коломиї заходить з боргом в 50 млн грн.

Серед статей витрат піде на утримання ратуші: майже 44 млн грн – на зарплату посадовцям ратуші, 4 млн 257 тис грн – на оплату енергоносіїв.

Першочерговими потребами в коштах визначили якраз зарплати бюджетників та оплату за електрику, тепло, воду, газ та зв’язок.

Міський голова стверджує, що попри те, що держава забрала військове ПДФО, у наступному році для підтримки військових частин ми будемо виділяти 68 мільйонів гривень.

Його опонент Андрій Куничак розвіює цю ідилію своїм зауваженням:

“Фінансування на ЗСУ буде відбуватися через бюджет розвитку: якщо буде перевиконання бюджету, тоді буде фінансування. Дуже хитро, насправді мер тільки декларує допомогу”, – написав колишній секретар.

А ще Богдан Станіславський пообіцяв залишити надбавку вчителям за престижність вчителям у розмірі 20%.

Тим часом у проєкті бюджету йшлося, що на зарплати працівникам управління освіти з міського бюджету планують витратити 2,5 млн грн. Це на мільйон менше, ніж у 2023 році. Крім того на комунальні послуги для закладів освіти запланували удвічі менше, ніж у році, що минає. Тим часом садочки ж отримають в новому році на третину менше, ніж у 2023 році. То на чому ж збираються зекономити?

Деталі у статті: Витрати на освіту Коломийської громади: зменшення фінансування на школи та позашкілля

Комуналка ж витягне з міського бюджету третину доходів – біля 300 млн грн. З них майже 11 млн піде на зарплати працівникам управління комунального господарства та на оплату енергоносіїв. Решта – на благоустрій та будівництво. Тобто бруківка і асфальтування не зникають з планів очільника громади. Хто б сумнівався – заробляти бонусні бали до виборів для політика важливо.

Соціальна робота в громаді обійдеться платникам податків у приблизно 54 млн грн.

На сферу культури у Коломиї готові витратити майже 65 млн у 2024 році. З них 42,5 млн – на зарплати працівників культури, ще 2,7 млн – на комунальні платежі.

На спорт – 23 млн грн. З них – понад 13 млн на зарплату працівників.

На медицину – близько 15 млн грн.

Звідки така цифра?

Це все, звісна річ, у випадку, якщо бюджет виконуватимуть. Але таких ілюзій за реального стану справ небагато. Тож готуємося чути пісню про “Нема грошей” на важливі запити громади.

Коли на сесії у начальниці управління фінансів спитали, звідки ж такі прибутки, якщо ПДФО військових уже не йде в місцеву казну, Ольга Гавдуник зазначила, що розраховують на збільшення податків за рахунок підвищення розміру мінімальної зарплати ( з 6 700 грн до 7100 грн, це +400 грн, з яких 18% ПДФО, насправді виходить не суттєво більше. А з 1 квітня – 8000 гривень).

Закрити прогалини в бюджету у ратуші хочуть за рахунок продажу комунального майна. Так, понад на 150 млн грн влада Коломиї планує продати комунальної землі та нерухомості. Активний продаж майна громади почався ще восени 2023 року: з молотка пішли будівлі та землі громади. Також кілька десятків земель сіл Коломийської тергромади віддають в  довгострокову оренду.

Детальніше: Коломийська міська рада хоче віддати в оренду на 20 років 47 га земель у селах громади

Виникає чимало запитань щодо важливості капремонту вулиці, що веде до сміттярки у промзоні Коломиї: на ремонт вул. Шарлая хочуть витратити 30 млн наших податків. Це при тому, що більше 9 млн грн вже витратили на асфальтування цієї вулиці у 2022 році.

Зокрема – будівництво пішохідного переходу через річку Прут, який забере десяту частину доходів міста – біля 115 млн грн. Цей міст, мабуть, магічним способом наблизить нашу перемогу.

8 млн – на вул. Кобилянської, яку з перебоями ремонтували цього року і так і не завершили. Зараз тут тільки чорновий асфальт, відкриті люки і розорані тротуари.

Менше запитань до капремонту вул. Довбуша та вул. Едельвейсів (по-старому вул. Пушкіна), на які піде майже 31 млн, адже ці вулиці і справді у дуже поганому стані, хоча й з активним рухом.

Знову витрати на вулицю Русина – 5 млн грн, це при тому, що цю невеличку вулицю ремонтували і в 2022, і в 2023 році.

Ще 65 млн грн хочуть витратити на будівництво спорткомплексу, про що Інформатор писав раніше.

Наскільки обґрунтованими є прогнози на доходи до бюджету – велике питання. Адже попередній розрахунок бюджету містив прогнози у 500 млн грн доходів на 2024 рік. То звідки ж чума вдвічі більша?

У разі, якщо бюджет не виконають, то пріоритети обиратимуть на власний розсуд.

Коломиянам же залишилось тільки спостерігати, що буде в наступному році. А вірити в дива чи опиратися на реальні факти – покаже час.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору