Свята вечеря напередодні Різдва збирає за столом усі українські родини. В цей день було прийнято не їсти нічого аж до вечора, і тільки коли на небо зійде перша зірка, яка, за біблійними переказами, сповіщає про народження Ісуса Христа, розпочинали святкову вечерю. Оскільки 40 днів до Різдва триває піст, усі страви на столі у Святвечір мають бути пісними.
Інформатор ділиться добіркою страв, які традиційно розміщують на столі у Святвечір.
- Кутя
Кутя – це традиційна українська страва, яка готується і подається під час святкування Різдва. Це своєрідна різдвяна обрядова страва, яка символізує об’єднання родини та здоров’я. Основні інгредієнти куті – це пшениця, мед, мак, волоські горіхи, а також сухофрукти. - Узвар
Другим за популярністю на столі з 12 страв на Святу вечерю вважається узвар. Він символізує нове життя, народження, яке було дароване людині Богом. Готували узвар з сухофруктів та чистої джерельної води. - Пісні голубці
Це особливі голубці. По них вже стає зрозуміло, що підготовка до вечері починається за кілька місяців до свят. Для голубців використовується квашена капуста, яка кваситься цілими головками в бочці ще з вересня. Начинка для цих голубців готується з пропареного рису, моркви, підсмаженої цибулі та відварених сушених грибів. - Борщ
Обов’язково на Святвечір готують пісний борщ. До нього додають лише овочі. Борщ в українській традиції вважався символом крові невинних дітей, яких цар Ірод убив в Вифлеємі. - Капусняк
Серед українців є ще одна з 12 страв на Святий вечір, яка була дуже популярною. Готують її з квашеної капусти (як символу простоти, міцності і єдності навколо Ісуса Христа). Називається страва капусняк. - Колач
Наші предки називали його символом смерті та подальшого воскресіння. Пояснювалося це тим, що зерно спочатку сіють у землю, де воно “помирає”, а потім проростає та дає плоди (ніби “воскресаючи”). - Вареники
На Святвечір вареники роблять з багатьма начинками. Здавна вареники були символами ситості та достатку. Також наші пращури часто говорили, що Господь подарував людині можливість жити на Землі “як вареник в маслі”, що означало “дуже добре”. - Страва з квасолі
Страви з квасолі та гороху на Святвечір символізують весну, яка завжди відроджується в людині після занепаду. А ще вона символізує єдність всіх членів сім’ї, адже на Святвечір вони всі збираються за одним столом для святкування Різдва Христового. - Маринований оселедець
Риба – це символ християнства. Тому обов’язково серед 12 різдвяних пісних страв повинні бути і страви з риби. - Запечений короп
Однією рибною стравою стіл не обмежується. Риба — це особливий символ християн. Три переплетені рибини або рибина з трьома головами є символом Святої Трійці в багатьох народів.
- Підпалка
Дуже смачна страва у вигляді пісної грибної підливи, яка може вживатися в поєднанні з іншими стравами. З 12 страв на Різдво лише вони символізують одразу дві природи Ісуса Христа: земну (ніжка) і божественну або небесну (шапочка). - Пампушки
Пампухи на столі – це символ свята та солодкого життя. Вони вважалися символом святих, які увірували в Ісуса Христа і отримали вічне життя на небі.
Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com
Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237