Свята вечеря напередодні Різдва збирає за столом усі українські родини. В цей день було прийнято не їсти нічого аж до вечора, і тільки коли на небо зійде перша зірка, яка, за біблійними переказами, сповіщає про народження Ісуса Христа, розпочинали святкову вечерю. Оскільки 40 днів до Різдва триває піст, усі страви на столі у Святвечір мають бути пісними.
Інформатор ділиться добіркою страв, які традиційно розміщують на столі у Святвечір.
Серед українців є ще одна з 12 страв на Святий вечір, яка була дуже популярною. Готують її з квашеної капусти (як символу простоти, міцності і єдності навколо Ісуса Христа). Називається страва капусняк.
Наші предки називали його символом смерті та подальшого воскресіння. Пояснювалося це тим, що зерно спочатку сіють у землю, де воно “помирає”, а потім проростає та дає плоди (ніби “воскресаючи”).
На Святвечір вареники роблять з багатьма начинками. Здавна вареники були символами ситості та достатку. Також наші пращури часто говорили, що Господь подарував людині можливість жити на Землі “як вареник в маслі”, що означало "дуже добре".
Страви з квасолі та гороху на Святвечір символізують весну, яка завжди відроджується в людині після занепаду. А ще вона символізує єдність всіх членів сім’ї, адже на Святвечір вони всі збираються за одним столом для святкування Різдва Христового.
Риба - це символ християнства. Тому обов'язково серед 12 різдвяних пісних страв повинні бути і страви з риби.
Пампухи на столі - це символ свята та солодкого життя. Вони вважалися символом святих, які увірували в Ісуса Христа і отримали вічне життя на небі.
Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com
Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237