Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Коляда родом з Коломиї, яку співають по всьому світу

Коляда родом з Коломиї, яку співають по всьому світу

Авторська пісня “Коляда” до коломиянки Марини Максимів прийшла раптово і була написана на одному диханні. Сьогодні кліп на цю пісню у переглянули понад мільйон людей. Інші виконавці створюють свої версії пісні. Її в дні Різдва виконують в Україні та з різних куточках світу.

Інформатор розповість про колядку, родом з Коломиї та її авторку.

“Коляда” Баби Доцьки зібрала 1 мільйон переглядів у TikTok, 100 000 – на Youtube. ЇЇ переспівують десятки виконавців і зачислили у топ кращих українських колядок.

Тим часом Баба Доцька – зовсім не баба, а молода коломиянка, яка ім’я улюбленої покійної бабусі собі за творче псевдо. Одного зимового вечора 2019 року Марина йшла додому і почала наспівувати “Коляду”, текст і музика надходили цілісно, наче хто підказував. Дівчина взялася на ходу записувати все нам диктофон. Трохи згодом дописала останній куплет, бо дуже хотіла завершити пісню на позитивній ноті – обнадійливо.

До теми: Інтерв’ю з Доцькою

Коломийський музикант Андрій Томенчук вдосконалив музику. Така випадкова історія дала початок “Коляді”, яка сьогодні звучить в Україні та далеко за її межами. Люди часто думають, що це стародавня коляда і дуже дивуються, коли дізнаються, що їй тільки кілька років.

Кліп дуже мінімалістичний, адже його зйомки виконавиця фінансувала з власної кишені.

“У мене нема менеджерів чи спонсорів. Час йшов до Різдва, а тому зняли силами друзів і навіть рідні. У кліпі – мої сестри, племінники, похресники і кума. Зйомки відбувалися в мистецькому центрі “Світовид”. Та попри скромність, я б навряд би зробила інакше. Коляда про Різдво у війні, а тому в центр хотіла винести емоцію. Очі й загалом обличчя передають це найкраще”, – каже Марина.

На момент написанння пісні Україна не була в активній фазі війни, але країна все одно втрачала своїх синів. Сьогодні слова “Лиш бракує тата й сина, на стіні портрет лишився” звучать особливо гірко. Сьогодні, каже Марина, вона щоразу зривається на плач, коли співає цей момент.

Минулого року Доцька виклала караоке-версію цієї “Коляди”

Переглянути можна ТУТ.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору