Інформатор Коломия

ІСТОРІЯ КОЛОМИЇ

Нові назви вулиць Коломийської громади: про що сперечались мешканці?

Рівно два місяці тому розпочався другий етап перейменування вулиць і площ у Коломиї та селах громади. Сьогодні, 8 січня, провели громадські слухання, на яких зібралося до пів сотні мешканців Коломийської ТГ. Присутнім представили результати голосування за нові назви вулиць. Втім, не обійшлося і без дискусій.

На громадських слуханням побував Інформатор.

Як вже зазначалось, новими назвами хочуть замінити нейтральні та беззмістовні назви на ті, що мають значення для громади та України й водночас завершити дерусифікацію та деколонізацію топоніміки згідно з прийнятим у минулому році законом.

З 8 листопада по 8 грудня мешканці Коломийської громади могли подати свої пропозиції щодо нових назв деяких вулиць, площ та інших топонімів. Далі Коломийська міська рада винесла їх на розгляд громадськості та провела опитування у електронній формі. Детальніше у статті: Як пропонують перейменувати деякі вулиці у Коломиї та селах громади

Відтак, згідно результатів опитування, запропоновані нові назви вулиць були підтримані громадою і щодо більшості з них зауважень не було.

Щоправда, під час громадських слухань знову піднялася дискусія щодо перейменування вулиці Мамутова у селі Товмачик. Як раніше писав Інформатор, деякі місцеві мешканці хотіли залишити таку назву вулиці, бо в часи ІІ світової війни Мурат Мамутов та підлеглі йому солдати врятували від розстрілу біля 300 мешканців.

Представники влади на слуханнях не підтримали це проханням, опираючись на закон про декомунізацію, мовляв Мамутов був головою райкому партії.

Для вулиці Мамутова в с. Товмачик пропонувалися кілька варіантів нової назви – Церковна, Річкова, Миколи Стасюка, Ярослава Осмомисла. В опитуванні підтримали назву вул. Церковна.

Втім, мешканці Товмачика не погодилися із цим варіантом, мовляв, якщо вже перейменовувати вулицю, то на вул. Джерельна, а хто голосував в онлайн опитуванні – вони не знають.

Також на громадських слуханням виступила мати загиблого Героя Михайла Козака. Вона запропонувала перейменувати вул. Костомарова в честь її загиблого сина, який проживав там, і зібрала підписи близько 400 мешканців мікрорайону. Жінка вважає, що вулицю варто перейменувати, оскільки Костомаров народився і похований в росії. Однак представники міської ради відповіли, що Костомаров був одним із перших, хто в той час писав, що росіяни та українці – не є одним народом.

Крім того рідні загиблих захисників зауважили, що на вул. Костомарова проживало кілька Героїв, які віддали життя за Україну, й першим з них був Герой України Степан Воробець. А ще – Мирон Забарило.

Представники влади запропонували матері Михайла Козака обрати одну із сусідніх вулиць, щоб перейменувати в честь загиблого сина.

Відтак учасники громадського слухання проголосували за нові назви вулиць одним пакетом. Чи прислухаються депутати до думки громади – дізнаємось на сесії міської ради.

Результати опитування дивіться нижче:

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Ольга Пукавчук

Нагору