Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Як у серіалі: на Городенківщині заступник із спільниками обікрав керівника, а потім сам здався поліції

Як у серіалі: на Городенківщині заступник із спільниками обікрав керівника, а потім сам здався поліції

Заступник голови одного із сільськогосподарських кооперативів на Городенківщині вирішив обікрасти квартиру свого керівника. Він знайшов спільників та кілька місяців планував із ними цей злочин. Їм вдалося його реалізувати та викрасти готівки із коштовностями на майже 400 тис грн. Згодом через докори сумління заступник сам про все зізнався правоохоронцям.

Деталі злочину розповість Інформатор.

Так, з листопада 2016 року, заступник голови СВК у с.Тишківці, знаючи про реальні доходи свого безпосереднього керівника, вирішив організувати крадіжку грошей з його квартири. Не бажаючи самостійно вчиняти крадіжку, він вирішив підшукати спільників. Тоді зустрівся із своїм знайомим та запропонував викрасти гроші з квартири керівника. Той на цю пропозицію погодився, і маючи знайомства у кримінальному середовищі, порадив осіб, які можуть вчинити дану крадіжку. Через деякий час вони запропонували взяти участь у даній крадіжці ще одному знайомому, на що той теж погодився.

Далі протягом квітня-червня 2017 року ці троє чоловіків декілька разів зустрічалися у м.Івано-Франківську та Городенківському районі, де обговорювали план вчинення крадіжки з квартири голови та вибирали сприятливі умови для вчинення даного злочину.

Зокрема, у вказаний період заступник на власному автомобілі «Daewoo Matiz» із двома спільниками поїхали, щоб показати їм місцезнаходження квартири керівника. Тоді зловмисники розподілили між собою ролі. Заступник повинен був інформувати, коли голова та члени його сім’ї будуть відсутні за місцем проживання, а один із спільників повинен знайти безпосереднього виконавця даного злочину з метою відвернення від себе та інших учасників групи подальших можливих підозр.

З цією метою той у травні 2017 року залучив свого колишнього однокласника, раніше судимого за вчинення корисливих злочинів, якому запропонував взяти участь у спільному вчиненні крадіжки, зокрема, виступити безпосереднім виконавцем даного злочину. Той погодився.

Тоді заступник вирішив встановити приблизне місце зберігання грошей, щоб полегшити крадіжку, прийшов до квартири керівника та позичив у борг 2000 доларів.

12-13 липня він на роботі дізнався, що в ніч на 16 липня 2017 року голова із сім’єю їдуть на весілля в інше місто та будуть відсутні вдома. Він передав цю інформацію спільникам, які перебували закордоном. Відтак один із них 15 липня 2017 року повідомив зловмисника про відсутність голови та його сім’ї вдома та запропонував останньому вчинити крадіжку вночі 16 липня 2023.

Той послухався поради та тієї ночі підійшов до будинку голови, через металопластикове вікно проник у квартиру, звідки таємно викрав сумку з грошима в сумі 8150 доларів США, 4000 євро, 12000 гривень, та золоті прикраси. Всього майна викрадено на загальну суму 380 331 гривень.

Після вчинення злочину він з викраденими грошима та золотими виробами покинув будинок та в подальшому розпорядився ними на власний розсуд.

У суді заступник голови пояснити причин свого вчинку не зміг. Зазначив, що після вчинення злочину спільник зник та вони більше не бачились. Повідомив суду, що через певний час після вчинення крадіжки, через докори сумління, пішов до відділення поліції та заявив про вчинений ним злочин, після чого його відпустили та він безперешкодно виїхав за межі України.

З 12 жовтня 2017 року до 19 квітня 2023 перебував за межами України; його було затримано у Республіці Польща у квітні 2023 року та повернуто до України. Підтвердив, що самостійно відшкодував потерпілим завдану майнову шкоду у розмірі 10 000 доларів, яку сплатив готівкою. Просив суворо не карати.

Свою вину у вчиненому заступник визнав повністю та погодився зі всіма їх обставинами, як це зазначено в обвинувальному акті.

Потерпілі у судове засідання не з’явилися, у поданих заявах зазначили, що претензій до обвинуваченого не мають, матеріальну шкоду їм відшкодовано, просять обвинуваченого суворо не карати.

Зрештою Городенківський районний суд ухвалив визнати його винуватим у вчиненні злочину,передбаченого ч.3ст.27ч.4ст.185КК України,та призначити йому покарання у виді штрафу у розмірі 102 000 гривень.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору