Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Реабілітаційні відділення для військових можуть відкрити у Косові та Верховині

Реабілітаційні відділення для військових можуть відкрити у Косові та Верховині

На Прикарпатті проходять реабілітацію не тільки військові з нашої області, а й з інших регіонів країни. Зважаючи на це, у 2024 році хочуть збільшити кількість реабілітаційних відділень у медзакладах Франківщини. 

Про плани щодо реабілітації в нашій області у цьому рокі розповів в.о. директора департаменту охорони здоров’я ОДА Володимир Дзьомбак. Деталями поділилися колеги з Інформатор Івано-Франківськ.

Як повідомляється, основним завданням на 2024 рік є те, щоб всі кластерні та частина монопрофільних кластерних медичних закладів мали у своїй структурі реабілітаційне відділення.

“В наш час військовослужбовці найбільше потребують реабілітації. У нашому регіоні ми приймаємо не лише військових з Прикарпаття, які захищають нас, але й з інших областей. Отже, ефективність нашої системи має бути на високому рівні”, – додала голова Івано-Франківської ОВА.

Нагадаємо, що на початку року одне з реабілітаційних відділень уже розпочало роботу в Надвірній. Також цьогоріч планують відкрити такі відділення у Косові, Богородчанах та, можливо, у Верховині.

До того ж, там, де є мінімум 20 ліжок, у кластерних закладах будуть доставляти до 30 ліжок.

Як  пояснює Володимир Дзьомбак, стоїть завданням, щоб в закладах було від 30 до 60 ліжок залежно від потреби.

“Потреба на цей час є, щоб ми приводили в кожні кластерні заклади мінімум 30 ліжок. Ми будемо говорити про те, щоб в наші монопрофільні заклади мали реабілітаційні відділення, адже  після кожної операції, навіть коли закінчиться війна, реабілітаційні заклади будуть потрібні”, – наголошує Дзьомбак.

Ще серед важливих завдань на 2024 рік є створення реабілітаційного центру на території обласної клінічної лікарні.

Також в.о. директора департаменту охорони здоров’я ОДА розповів, що 22 грудня 2023 року постановою Кабінету Міністрів України №1394 уряд ухвалив порядок і реалізацію медичних гарантій на 2024 рік.

У цьому році на дану програму буде виділено майже 159 мільярдів гривень, що на 16 мільярдів гривень більше, аніж в минулому. Якщо у 2023 році було виділено 5,6 мільярда на область, то цьогоріч сума мала б становити близько 6,2 мільярда гривень.

Щодо особливостей програми медичних гарантій в 2024 році

Програма буде зосереджена на відновленні здоров’я та розвитку людського потенціалу, враховуючи сучасну демографічну ситуацію. У програмі передбачено 44 пакети послуг, серед яких впроваджено три нові напрямки:

  • лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій;
  • лікування дорослих і дітей методом трансплантації органів;
  • лікування дорослих і дітей методом трансплантації гемопоетичних клітин.

Зважаючи на високі витрати на лікування безпліддя як в Україні, так і за кордоном, очікується, що за допомогою цієї програми збільшиться кількість пологів до 10 тисяч.

Наразі на Прикарпатті налагоджено регіональну співпрацю по трансплантації. За два роки медичними установами Івано-Франківська було проведено приблизно 17 трансплантацій, з яких 6 відбулися в 2023 році.

У новому році для центрів трансплантації буде створено окремі пакети, які передбачають фінансування й на здійснення пересадки кісткового мозку.

Також було сформовано окремі пакети для забезпечення психологічної та психіатричної підтримки, які призначені як для лабораторних, так і для стаціонарних умов.

Підсумовуючи, Володимир Дзьомбак додав, що для тих, кому потрібна допомога у стаціонарі, передбачено пакет психіатричної допомоги для дорослих та дітей – амбулаторно. Сьогодні пройшли спеціалізовану підготовку 338 лікарів та 714 медсестер області, які зможуть надати якісну допомогу всім потребуючим.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту  kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору