Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Організатори благодійного балу в Коломиї пояснили, чому не відмінили дійство

Організатори благодійного балу в Коломиї пояснили, чому не відмінили дійство

10 лютого до рідного дому на щиті повернулися загиблі захисники Тарас Баришніков із Залуччя та Дмитро Олексюк з Нижнього Вербіжа. А ввечері у Коломиї відбувався благодійний бал “Вартові мрії”. Коломияни відреагували різко й навіть агресивно: звинувачення, образи й матюччя.

Що відповіли організатори благодійного балу на це? Розповість Інформатор.

Найперше варто розуміти, що за дивною логікою Коломийської міської ради 10 лютого, у день зустрічі загиблого випускника Коломийського ліцею №1 21-річного Тараса Баришнікова, у Коломийській громаді не оголосили жалобу, лише день похорону – 11 лютого – міський голова закликав утриматися від гучних святкувань.

Організаторами благодійного балу “Вартові мрії” є коломийські пластуни. Молоді хлопці й дівчата разом із наставниками місяцями готувалися до події й мали, як і у всі попередні роки благородну місію. Цьогоріч виручені кошти призначені на закупівлю FPV дронів для 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади «Едельвейс». Планували зібрати 10 пташок для наших захиників, а вдалося зібрати суму для закупівлі 14-ти таких безпілотників.

У минулому році бал дозволи купити необхідні едельвейсам засоби на суму 102 438 гривень та інверторний генератор.

Голова Коломийської організації “Пласт” пані Леся Машталер зазначає, що захід був узгоджений з обласною та міською владами та іншими органами, які надають дозвіл на акції. Й відмінити бал в останній момент організатори не могли через ряд причин.

“Організатори балу такі ж молоді люди, як загинув хлопець, такого ж віку, і їм дуже важко було проводити це дійство. Але вам того не зрозуміти, бо вмієте бачити тільки негатив, нічого не роблячи, а писати. Якби кожен з усіх робив те, що роблять наші пластуни, можливо була б і перемога ближче. 50 відсотків коломийських пластунів на фронті, є важко ранені, і ті, хто мінімум по 2-3 рази на місяць возять все, що потрібно нашим воїнам. Юнаки та юначки від 16 років, як можуть, відкривають рахунки для донатів, і збирають неймовірні кошти, організовують ярмарки, бали, аукціони, батьки активно долучаються та роблять тисячі окопних свічок. А ви, чисто по християнськи їх клянете і паклюжите? І ще вони кожен розуміє, що сьогодні стоять на захисті і гинуть одні, а завтра будуть вони, бо це є молодь, яка вірна своїй присязі, і роблять все щоб не порушити пластову присягу. І попрошу перш, ніж критикувати, подумайте, що кожен особисто зробив для нашої разом перемоги. І прошу любити нашу молодь, вони є рушійна сила”, – написала пані Лесі в коментарі  на сторінці Інформатора.

Ось така справа. З одного боку – військові висловлюють вдячність молоді за допомогу у придбанні дронів, з іншого – розуміємо, що в день зустрічі загиблих неетично танцювати. На суб’єктивну думку авторки цієї статті уникнути конфлікту можна було б, якби бал “Вартові мрії” відбувся без музики і танців, хоч в такому випадку захід вже й балом не звався. Але навряд чи гості заходу з поваги до загиблих протестували проти проведення вечора у форматі “тихої зустрічі”: перегляд фільму про наших захисників, поетичні читання чи ще щось такого плану.

Але дозвольте ще одне зазначити: невже за роки війни ми ніяк не навчимось культурі донату? Просто, безкорисного. Оплакуєш втрату близької людини на фронті – донать, злий після нічної атаки дронів – скинь 100 грн замість дякую ППО, ще один рік не побачив моря через клятих ворогів – віддай гроші, які мав витратити на поїздку воїнам. І не треба взамін чекати благодійних побачень, аукціонів, танців, концертів, стенд-апів.

Відтак Інформатор пропонує усім, хто написав гнівного коментаря про бал “Вартові мрії 2024” тицьнути ТУТ і просто задонатити на дрони для наших едельвейсів. Спробуємо?

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту  kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237.

Нагору