Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Як сьогодні працює прихисток для переселенців у Кутах

Як сьогодні працює прихисток для переселенців у Кутах

У Кутському шелтері для переселенців, який в перші місяці повномасштабного вторгнення облаштували в 100-річному будинку з історією, сьогодні живе 46 осіб. Це здебільшого соціально-вразливі верстви населення. Мешканці, яким до 60 років, вже знайшли роботу та переїхали з прихистку.

Про це Інформатору розповіла менеджерка проєкту «Карітас Коломия» Надія Лапчинська.

Люди не платять за перебування в шелтері, проте з грудня минулого року благодійники перестали фінансувати харчування та засоби гігієни мешканцям прихистку. Внутрішньо переміщені особи самі платитимуть за це, а «Карітас Коломия» оплачуватиме комунальні.

За словами Надії Лапчинської, у шелтері живуть літні люди або особи з інвалідністю, адже ті, кому ще немає 60 років, знайшли роботу та переїхали.

«Шелтер при відкритті був розрахований на 60 осіб. Для сімей молодшого покоління і тих, хто може обслуговувати себе самостійно. Шелтер кімнатного типу, де стоять ліжка двоярусні. Ліжка були розраховані на сім’ї з дітками. Спочатку це було актуально, адже евакуйовувалися люди молоді. На сьогодні евакуюються люди старшого віку та маломобільні. Більшість людей до 60 років знайшли собі житло та роботу, тому переїхали з шелтеру. Тепер тут проживають люди літні та з інвалідністю, а також вразливі категорії людей, які не можуть про себе подбати самостійно», – розповіла Надія Лапчинська.

Прихисток у селищі Кути призначений для людей з інвалідністю: є пандус, сучасні інклюзивні душові туалети та ліжка для людей з такими потребами, наголошує пані Надія.

Шелтер є на утриманні «Карітас Коломия» повністю. Коли будівлю лише реставрували, прихисток фінансував міжнародний донар, але програма вже закінчилася. До грудня 2023 року жителі мали безкоштовне харчування, засоби гігієни і оплату комунальних. Тепер фінансування цього закінчилося, але плату комунальних послуг бере на себе «Карітас Коломия», розповідає менеджерка Надія Лапчинська.

Сторічний будинок у оренду під шелтер надала сільська рада. Бюджет проєкту був понад 250 000 доларів. Реалізовували його за підтримки «Українського гуманітарного фонду» та «Надзвичайного реагування ООН». Будинок належав меценату австрійського походження, який у Кутах прокладав дороги та допомагав місту.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору