Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

У Коломиї суд звільнив довічно ув’язненого, хворого на онкологію

У Коломиї суд звільнив довічно ув’язненого, хворого на онкологію

Коломийський міськрайонний суд звільнив від подальшого відбування покарання хворого на онкологію Сергія Сабірова, який був засуджений до довічного ув’язнення. Як зазначають, за історію незалежної України це третє звільнення довічника за станом здоров’я.

Пише Інформатор, опираючись на hromadske.

Сергій Сабіров був засуджений в 1997 році до смертної кари за умисне вбивство, а після запровадження мораторію на виконання смертних вироків це покарання замінили на довічне ув’язнення.

На інформаційному порталі Харківської правозахисної групи йдеться, що у 58-річного в’язня діагностували рак легень четвертої клінічної стадії. Це захворювання лікуванню не підлягає.

“Можлива лише паліативна допомога: знеболювання і відповідний догляд. Але навіть цього Сабіров не отримує через те, що у медичній частині Коломийської виправної колонії №41 не можуть надавати таке знеболювання: немає ліцензії”, – пише ХПГ.

Зазначається, що в’язнів з онкологією можуть звільнити за станом здоров’я. Однак Коломийський міськрайонний суд 20 листопада відмовив Сабірову у звільненні.

Суд зауважив, що лікарсько-консультативної комісія (ЛКК) повинна складатися з керівника закладу охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби (ДКВС) та не менше трьох лікарів. Натомість Сабірова оглядали голова комісії та двоє лікарів.

Крім того, при ухваленні рішення суд врахував, що Сабіров вчинив особливо тяжкий злочин, засуджений до довічного позбавлення волі, а під час відбування покарання мав дисциплінарні стягнення.

Проте адвокатка Ганна Овдієнко звернулася з апеляцією до Івано-Франківського апеляційного суду. На її думку, рішення суду першої інстанції суперечило вимогам чинного законодавства України та практики Європейського суду з прав людини. Вона наголошувала, що правило про «трьох лікарів у ЛКК» стосується лише закладів охорони здоров’я ДКВС, а не закладів охорони здоров’я державної та комунальної власності.

Також вона зазначила, дисциплінарні стягнення Сабірова були отримані ще 20 років тому, тож є давно погашеними.

Апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції, а вже 14 лютого Коломийський міськрайонний суд дозволив звільнити Сабірова.

За словами Овдієнко, це втретє за історію Незалежної України, коли довічно ув’язненого звільнили за станом здоров’я.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору