Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

“Заохотити людей донатити – теж свого роду творчість”, – кераміст Сергій Дутка про глину, збори та критику

До повномасштабної війни кераміст Сергій Дутка допомагав відновлюватися військовим за допомогою роботи з глиною. Каже, що це медитативний магічний процес. Зараз кераміст активно допомагає армії: робить майстер-класи, благодійні зустрічі, а зовсім скоро проведе неформальну лекцію про догуцульський період косівської кераміки. За зібрані на події кошти куплять дрон для захисників.

Інформатор поспілкувався із керамістом Сергієм Дуткою.

До війни Сергій виділявся серед інших косівських керамістів тим, що у його роботах вигулькували зовсім несподівані для традиційної кераміки образи – динозаври, ящірки та саламандри. Нестандартний підхід до форми та зображення і зробив його творчість впізнаваною та унікальною.

  • Ви багато працюєте: майстер-класи, лекції, проєкти. Як боритеся з вигоранням?

Зараз не маю жодного морального права про це думати, бо в країні війна. Найважливіше зараз – зібрати більше військовим на фронт. До того ж є багато не втілених творчих задумів, проєктів та ідей. Як я “вигрібаю”? Мені допомагає родина та люди, з якими можна творити проєкти.

До того ж, я завжди на позитиві і з таким настроєм підходжу до всіх задумів. Мабуть, це і є моє джерело енергії і мій секрет успіху.

  • Як повномасштабна війна вплинула на бачення вашої творчості?

Потреба в постійних зборах на авто, дрони, екіпірування змушує шукати нові способи робити це результативніше. Це також свого роду творчість – заохотити людей донатити. Неможливо збирати кошти за допомогою одних і тих самих акцій. Тому постійно щось креативлю: майстер-класи, лекції, розіграші посуду, або авторської роботи, прямі включення, подкасти. За час повномасштабного вторгнення я зробив не так багато творчих робіт, творчість перейшла в різноманітну активність, пов’язану зі збором коштів та потреби підрозділів, з якими я співпрацюю.

Ідея з лекцією – це продовження того, чим я займаюся в просторі «Горно». Окрім кераміки, мені цікавий формат живого спілкування. Це спроба подати культуру якось по-іншому. Цікаво, весело і пізнавально водночас. Розрахована на широку авдиторію, але водночас, це здебільшого для людей, відкритих до нових форматів. Для людей, яким цікава локальна культура. Це благодійний захід, на якому ми збиратимемо на дрони.

  • Колись ви працювали з реабілітацією військових. Як це відбувалося?

Колись я часто їздив у реабілітаційний центр для ветеранів. Робота з глиною сприяє реабілітації. Гончарство – медитативна річ, яка заворожує, особливо людей, які поза глиною. Зараз я з ветеранами не працюю, хоча серед відвідувачів майстерні є багато військових з родинами.

  • Чи зустрічалися з критикою, через те, що відступаєте від традиції у гончарстві? Як реагуєте?

В цілому, нормально, бо це своєрідний конфлікт поколінь. Власне, про це я говоритиму на своїй лекції 20 лютого. Так буває, коли люди не вдумуються, що традиційне мистецтво, у нашому випадку косівська кераміка, це річ, яка не стоїть на місці. Це культурне явище, яке звідкись узялося, розвивалося, постійно отримувало якісь нові відтінки і мусить рухатися далі.

Мій рівень знань і навичок в купі з фантазією дозволяє мені експериментувати з керамікою, шукати нові та цікаві способи популяризації цього культурного явища. А люди, яким щось не подобається, завжди знайдуться. І це радше не про мою творчість, а про їхню зашореність. Інколи я вступаю в дискусію, інколи ні, а інколи ця тема стає лекцією, як от «Нецікава лекція. Подорож у світ догуцульського періоду».

Фото з особистого архіву Сергія Дутки

Розмову вела Олександра Багач

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору