Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Скоротити персонал або розширити послуги | Що пропонує Богдан Станіславський, аби вирішити проблему в інфекційній лікарні

Коломийська інфекційна лікарня опинилася у скрутному становищі

Щороку Коломиєю ходять чутки про закриття інфекційної лікарні, та цього року вона дійсно опинилася у складній ситуації. Коштів, які може заробити заклад, не вистачає навіть на зарплату працівникам. Міський голова у своєму дописі запропонував два шляхи розвитку ситуації.

Інформатор розповість більше.

Будучи окремою установою, інфекційна лікарня має повністю забезпечувати себе самостійно. Кошти заклад отримує за договором з НСЗУ. З місцевого бюджету для інфекційної фінансуються тільки енергоносії.

В травні 2022 року вже ходили чутки про закриття Коломийської інфекційної лікарні. Та тоді працівників закладу заспокоїли, мовляв, навіть якщо медзаклад не зможе самостійно забезпечити фінансування, тоді можливо розглядатимуть варіант реорганізації, але не закриття.

І ось, цьогоріч суми контрактів, які укладаються на надання послуг у інфекційній лікарні, не вистачає щоб забезпечити працівників зарплатою.

Міський голова наразі озвучив два основних виходи з ситуації: скорочення персоналу інфекційки або розширення послуг, які надає медичний заклад. Останнє дозволить отримувати більше коштів від НСЗУ та від надання власних платних послуг, але чи реальний цей варіант?

Інформатор зателефонував до керівника лікарні Ігоря Білоскурського, аби дізнатися, яка ситуація сьогодні в інфекційній лікарні. Він підтвердив, що лікарня дійсно має проблеми з коштами, також зазначив, що медзаклад отримує оплату від НСЗУ за кожного пролікованого пацієнта. Щодо розширення спектру послуг, то Ігор Білоскурський розповів, що в інфекційці і так надають все, що можуть. Здавати щось в оренду їм важко, адже підприємці не дуже хочуть розміщуватися на території лікарні. Тут пропонують амбулаторні та стаціонарні послуги, а ще навчаються інтерни. Оскільки інфекційна є моноплановою лікарнею, в них немає різноманітних спеціалістів, аби розширювати послуги. Тож про які розширення писав міський голова – не відомо.

Нагадаємо, в нашій області функціонують тільки дві медичні установи такого типу – Коломийська інфекційна та Івано-Франківська обласна клінічна інфекційна лікарня.

Для того, щоб отримати більше коштів від НСЗУ інфекційній лікарні потрібно перевиконувати план, тобто, надавати послуги більшій кількості людей. Але ж змусити когось хворіти вони не можуть.

Отож-бо й виходить, що інфекційку можливо чекає зміна штатного розпису відповідно до фінансових можливостей.

Чи вдасться уникнути скорочень дізнаємося вже наступного тижня. Ігор Білоскурський розповів Інформатору, що в середу в медзакладі проведуть внутрішні збори, аби обговорити ситуацію, що склалася в лікарні.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору