Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Антипоцілунковий вітамін: які ціни на ринку Коломиї на червонокнижну рослину

Антипоцілунковий вітамін: які ціни на ринку Коломиї на червонокнижну рослину

Черемша занесена у Червону Книгу вона потрапила ще у 1980 році. Відтак її заборонено зривати і  продавати. Тим часом на ринку в Коломиї дикого часнику – щороку хоч відбавляй. Зараз тільки-тільки ця зелень з’явилась у продажу. 

Інформаторі дізнався ціни, а разом із тим і штраф, який загрожує продавцям.

Черемшу ще називають ведмежою цибулею або диким часником. Українці додають до салатів з яєць чи картоплі, часом – додають і до гарячих страв. У 90-х роках черемша була дуже популярною, ґаздині навесні часто використовували дикий часник для приготування страв, знаючи, що ця рослина – джерело цінних вітамінів.

Зокрема у черемші багато кальцію, калію, заліза, йоду, міді, фтору, бору та сірки, мінеральних солей, що підтримують в організмі кислотно-лужний баланс, нормалізують водно-сольовий обмін, корисний для ендокринної, нервової, травної систем. У рослині також багато клітковини.

Сьогодні на базарі в Коломиї пучечок черемші вартує від 20 до 30 гривень.

Покарання за незаконний збір і продаж черемші передбачений частиною 2 статті 88-1 та статтею 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Людина може заплатити штраф від 340 до 1700 гривень з конфіскацією товару.

За окремо зірвану стеблинку черемші штраф складає 62 гривні.

“Масовий збір та продаж черемші призводить до послаблення, а у невеликих місцезростаннях – до повного пригнічення насіннєвого поновлення. Це в свою чергу веде до генетичного виродження”, — розповів виконувач обов’язків начальника Держекоінспекції Південно-Західного округу Владислав Хрущ.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту  kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Наталка Сандецька

Нагору