Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Що кадить: на колишньому Сільмаші в Коломиї фірма забруднює повітря

Що кадить: на колишньому Сільмаші в Коломиї фірма забруднює повітря

Вже кілька років поспіль коломияни спостерігають, як з одного із цехів колишнього заводу-гіганта валить чорний дим. Навряд там обирають нового папу. Екоактивіст і голова громадської організації “Зелений світ” Василь Лютак виявив, що місцеве підприємство порушує екологічні норми.

Інформатор ділиться дослідженням Василя Лютака.

ГО «Екологічне товариство «Зелений світ» на початку року провела акцію «За чисте повітря», метою якої було зменшення шкідливих викидів в атмосферне повітря з підприємств, установ та організацій Коломийського регіону. Активісти виявили ряд порушень екологічних норм. Найбільш разючий випадок – багаторічне отруєння повітря Коломиї компанією “Лаванда”, що дія на території колишнього заводу “Сільмаш”.

Це спільне українсько-ізраїльське підприємство, що займається лісопильнею, виробництвом фанери, дерев’яних плит і панелей, шпону. Керує компанією “Лаванда”ЛАДИЖЕНСЬКИЙ ПЕТРО ЄФИМОВИЧ.

Під час проведення акції було встановлено, що одним із найбільших забруднювачів повітря на території Коломийського району є лісова компанія «Лаванда», що знаходиться на вул. Хмельницького.

Густий чорний дим підприємство викидає у наше повітря систематично по кілька разів на день. Сморід стоїть від вулиці Петлюри і до Січових Стрільців. Місцеві мешканці, що проживають неподалік відчувають не лише дискомфорт через запах, сусіди скаржаться на часті головні болі після таких викидів.

Це підприємство працює за старими технологіями, а отже – без відповідних фільтрів, які очищають викиди. Внаслідок цього клуби чорного нечищеного диму викидаються  в атмосферне повітря.

Коли лісова компанія «Лаванда» вранці спалює відходи від виробництва, в яких містяться клеєві суміші, то на вулицях Січових Стрільців, С. Петлюри, Б. Хмельницького неможливо відкрити вікна, щоб провітрити житло.

Але цього виявилось замало. Коли ми вдруге навідались на підприємство, з труби вже не йшов чорний дим, натомість поруч цеху на землі диміла на всю округу тирса.

Відсутність документів

Виявилось, лісова компанія «Лаванда»  працює без спеціального сертифіката «Оцінка впливу на довкілля» (ОВД). Зі слів громадських активістів декілька років назад було прийнято рішення Коломийською міською радою про тимчасову призупинку ЛК «Лаванда». Але нічого це рішення не дало – фіра й далі там, а місцеві мешканці вдихають шкідливі речовини щодня.

Колись Коломия могла пишатись тим, що входить до списку лідерів міст за чистотою повітря та навколишнього середовища. Але ось такі місцеві підприємства, які економлять заради ще вищого прибутку, байдуже псують екологію славної Коломиї.

До слова, 9 лютого цього року відбулося обговорення Екологічного договору для України, як нового механізму  захисту довкілля. Цей договір презентували Президенту України, представникам дипломатичних установ та громадськості.

На засіданні голова Офісу Президента України п. Андрій Єрмак підкреслив: «Яким ми будемо дихати повітрям і яку ми будемо пити воду, залежить від кожного з нас».

Європейська комісія поставила рекомендації для країн ЄС скоротити викиди парникових газів на 90% до 2040 року. Це – і наш виклик також.

Якщо влада міста та місцевий бізнес не отямляться, то наслідки такого господарювання будуть незворотними для здоров’я коломиян.

Фото, зроблене влітку 2023 року. Це вже закінчення спалювання відходів виробництва

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору