Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Відкрите питання | Як Коломийська інфекційна лікарня бореться за своє існування

Вічне питання | Як Коломийська інфекційна лікарня бореться за своє існування

Безперечно, серед усіх діючих медзакладів у Коломиї інфекційна лікарня найбільш оповита чутками про закриття чи реорганізацію. Цьогоріч сума фінансування від НСЗУ зменшилася майже вдвічі, тож лікарня дійсно має проблеми з коштами. Та все ж, попри все вона намагається залишатися на плаву й надавати медичну допомогу мешканцям громади.

Інформатор завітав до керівника Коломийської інфекційної лікарні Ігоря Білоскурського, аби з’ясувати, як медзаклад долає ці проблеми та дізнатися, чим можна допомогти інфекційці.

Передмова

Активне обговорення щодо закриття цього медзакладу тривало на початку 2020 року, тоді коломийські депутати навіть встигли проголосували за реорганізацію інфекційної лікарні в Комунальне некомерційне підприємство «Коломийська інфекційна лікарня Коломийської міської ради», яке мало фінансуватися з обласного бюджету. Весь цей процес тривав під час того, як у світі швидкими темпами поширювався COVID-19. Саме у зв’язку з епідемією коронавірусу рішення Коломийської міської ради відмінили, тоді Коломийська інфекційна лікарня у швидких темпах заключила контрактування, закупила все необхідне обладнання, поновила ліцензії й почала знову надавати медичну допомогу всім, хто цього потребував. Як зазначає Ігор Білоскурський, тоді інфекційку вдалося “реанімувати”.

Вічне питання | Як Коломийська інфекційна лікарня бореться за своє існування

Як фінансується Коломийська інфекційна лікарня?

Фактично, медзаклад має два джерела фінансування – це Коломийська міська рада та НСЗУ.

Влада міста забезпечує лікарню коштами на енергоносії, комунальні витрати, вивіз сміття та утримання приміщень. До цього ж, допомагає з коштами на придбання потрібного обладнання й на інші капітальні видатки. Генеральний директор розповів, що міська рада у повному обсязі виконує всі свої зобов’язання перед інфекційкою, місто розуміє, що цей заклад зараз треба зберігати.

Друга частина фінансування (на оплату заробітної плати працівникам) надходить від НСЗУ. Певним чином розрахунок для медзакладу проводять від середньої кількості пацієтів, яким він надав послугу. Ігор Романович розповів Інформатору, що за їх підрахунками, в середньому за 2023 рік в місяць в них лікувалося в стаціонарі близько 160 людей. Та НСЗУ у розрахунок взяло вибірку з квітня по вересень, де кількість хворих була значно менша й середнє перебування в стаціонарі склало лише 98 пацієнтів. Якщо минулого року глобальна ставка* від НСЗУ складала понад 10 мільйонів гривень, то цього року інфекційка отримала лише 5,5 млн.

*Глобальна ставка на місяць встановлюється як сума добутків середньомісячної фактичної кількості наданих медичних послуг за кожною групою послуг (згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2022 р. № 1464).

Чи вистачає цих коштів?

Ігор Білоскурський зазначає, що фактично місячний фонд зарплати складає приблизно 1 млн грн. Тож, зразу стає зрозуміло, яку велику частку лікарня не доотримала й тепер, для того, щоб повністю оплатити зарплату працівникам, інфекційна лікарня має заробити різницю сама (перевиконати план або додати нові послуги чи заробляти з оренди) або ж скоротити кількість персоналу, аби грошей вистачило. Персонал закладу про це попереджений, та все ж, є надія, що лікарня зможе закінчити цей рік власними силами з повним колективом.

Як лікарня долає проблеми з фінансуванням?

Станом на березень лікарні вдається залишатися на плаву, ставку персоналу виплачують. Для цього медзаклад робить все можливе: тут намагаються збільшити кількість та якість послуг. У січні інфекційна пролікувала майже 190 хворих й заробила за це близько 600 тисяч гривень, що дало змогу оплатити зарплатню медперсоналу. За березень лікарня сподівається заробити 400 тисяч. Але в літній сезон хворих поменшає. Ще тут здають приміщення в суборенду, зокрема, аптечний пункт, який знаходиться на прохідній. Також Ігор Романович запевняє, що вони відкриті для нових співпраць й можуть здавати кабінети приватним лікарям, спеціалістам мануальної терапії чи підприємцям. Приміщень на це в них вистачає.

Свою допомогу та розуміння інфекційній лікарні пропонує й влада міста, й місцеві підприємці. Останні допомагають лікарні безкоштовним перевезенням вантажів чи то продуктами харчування.

Коломияни та мешканці громади також можуть допомогти Коломийській інфекційній лікарні. Все, що потрібно, приходити туди на лікування та консультації. Зараз в медзакладі надають не лише стаціонарне лікування. Законтрактований амбулаторний пакет надає змогу лікарні надавати послуги поліклініки при інфекційній. Це означає, що з направленням від сімейного лікаря ви можете проконсультуватися у спеціаліста не лише в Коломийській поліклініці, але й тут, що дуже зручно для жителів мікрорайону Леонтовича, Хмельницького, Петлюри й тд. А ще Коломийська інфекційна лікарня має власну лабораторію з сучасним біохімічним аналізатором, апарати для рентгену та УЗД. Діє тут ще й денний стаціонар, тож коломияни можуть прийти сюди для краплинного вливання (інфузії) у вену різних розчинів.

Ще один варіант допомоги – благодійний внесок для інфекційної лікарні. Задонатити можна на приймальному покої через термінал.

Ігор Білоскурський чесно зазначає, він не знає, що чекає інфекційну лікарню у 2025 році, адже, навіть з умовою повного виконання плану, бюджет знову можуть урізати.

Наостанок

Важливо, Коломийська інфекційна лікарня зараз потребує підтримки. Наразі, вона залишилися єдиним у області інфекційним медзакладом, який працює як окрема одиниця, адже Франківська інфекційка стала лише структурним підрозділом.

Варіант реорганізації у інфекційній лікарні також розглядати не хочуть, адже фактично, якщо говорити зрозумілими словами, це приведе до закриття інфекційки, з якої залишиться лише одне відділення, та скорочений щонайменше втричі персонал.

Безперечно, ситуація, у якій опинився медзаклад, складна. Та керівництво й персонал робить усе можливе, щоб лікарня якомога довше проіснувала й допомагала коломиянам.

Досвід 2020 року вже показав, що інфекційна лікарня неабияк важлива для Коломийського району і втрачати її не можна.

Ба більше, зараз в Україні триває війна й ніхто не знає, що нас чекає. Наш ворог – росія, країна, яка не дотримується жодних правил та моральних норм.

Нагадаємо, нещодавно міський голова у своєму дописі запропонував два шляхи розвитку ситуації з інфекційною лікарнею.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Романа Бакай

Нагору