Інформатор Коломия

РЕКЛАМА

Паразитний підселенець: як боротися з глистами

Паразитний підселенець: як боротися з глистами

Гельмінти поселяються не лише у кишківнику людини, але і в мозку, печінці, серці й навіть очах. Вони можуть не проявляти себе або спричинити розлади травлення, шкодять нашим внутрішнім органам, провокують біль у животі, нудоту, часте блювання. На додаток  впливають на нашу психіку: людина стає дратівлива чи навпаки – плаксива і подавлена. Препарати від глистів, на щастя, сьогодні дієві й доступні в ціні.

Часто людина не здогадується, що прихистила у своєму тілі паразитів, які спочатку не дають про себе знати, а коли ознаки гельмінтозу стають явними, то зарадити хворобі вже досить складно.

Занести в організм паразитів не так вже й складно: немиті овочі чи дотик до губ після поручнів у громадському транспортів, немиті руки після туалету, домашні тварини… Це все найпоширеніші шляхи приходу глистів в наше життя і тіло.

Хоча заразитися можна можна навіть через шкіру.

Симптоми глистів в організмі

Виявити глисти не так просто насамперед тому, що вони бувають дуже різними і селяться у різних частинах тіла.

Залежно від місця локалізації паразитів з’являються ознаки різних синдромів:

  • абдомінального — біль в животі, різні порушення травлення;
  • легеневого — сухий кашель, задишка, спазм бронхів, летючі інфільтрати в легенях;
  • гепатоліенального — збільшення розмірів печінки та селезінки.

Так гострики дають про себе знати свербіж у задньому проході, при аскаридах людина відчуває біль довкола пупка, а лямблії викликають здуття, сильне бурчання в животі, відбивають апетит.

При загостренні зазвичай у людини з’являються більш виразні ознаки гельмінтозу через викид токсинів паразитів у кров. А саме:

  • лихоманка
  • м’язові болі та спазми;
  • шкірні висипання;
  • збільшення лімфовузлів;
  • кон’юнктивіт та риніт;
  • апатію та порушення сну.

Часто глисти є причиною кашлю, а також можуть викликати анемію через порушення процесів всмоктування заліза та вітамінів групи В з травного тракту.

Характерна, і часом єдина, ознака присутності глистів в організмі виявляється при проведенні загального аналізу крові. Через присутність паразитів і їх токсинів підвищується рівень еозинофілів. Саме за цим показником терапевт або педіатр можуть запідозрити розвиток інвазії. При масивних ураженнях спостерігається лейкоцитоз.

Як позбутися глистів

Лікуванням паразитарних інвазій займається інфекціоніст або паразитолог. Але не варто відразу звертатися до лікаря вузької спеціалізації: краще звернутися до терапевта. Він призначить ряд досліджень і в разі потреби направить до паразитолога або гастроентеролога.

Найефективнішими є препарати від глистів широкого спектру дії.

При цьому є і вузькоспрямовані ліки на специфічні види паразитів – протинематодні, протитрематодозні, протицестодозні. Термін прийому та дозування підбирають, виходячи зі ступеня зараження та фізіологічних особливостей пацієнта.

Сучасні препарати однаково ефективно борються з глистами на кожній стадії життєвого циклу: дорослими особинами, личинками та яйцями. У більшості випадків достатньо одноразового прийому таблеток, але іноді потрібно пройти курс препаратів — лікування розробляє терапевт або паразитолог.

Щоб купірувати симптоми від глистів дітям та дорослим паралельно призначаються:

  • ентеросорбенти, ферменти та пробіотики – для відновлення мікрофлори шлунково-кишкової системи;
  • антигістаміни проти алергічних реакцій;
  • вітамінно-мінеральні комплекси для харчування та відновлення загального тонусу;
  • серцево-судинні стимулятори.

Вам теж потрібна реклама на Інформаторі? Звертайтесь: kl.informator@gmail.com

Нагору