Інформатор Коломия

ІСТОРІЇ ГЕРОЇВ

Незабуті: рівно рік тому загинув коломиянин Назар Циган

Попри свій зовсім молодий вік, Назар був справжнім воїном, прикладом мужності та хоробрості, любові до своєї Батьківщини. Він мав чітку патріотичну позицію і без вагань пішов захищати рідну землю від окупантів. Герой загинув 20 березня 2023 року на Донеччині. Йому було лише 22 роки.

У річницю загибелі Інформатор згадує історію Героя, який віддав життя за нашу незалежність.

Циган Назар Андрійович народився 27 серпня 2000 року. Цього дня в сім’ї Андрія і Наталії Циган на світ з’явилося двоє синів – Назар та Захар. Брати зростали та вчилися разом у Коломиї.

Коли Назару було 12 років, він вступив до скаутської організації України “Пласт”, в якій зароджувались націоналістичні і патріотичні погляди. Він був пластуном юнацького гуртка «Кажани» 55 куреня ім. М. Залізняка в Коломиї. В липні 2013 року на станичному таборі «Січ», що відбувався поблизу с. Слобода на Коломийщині склав пластову присягу. Був учасником багатьох пластових заходів, мандрівок, таборів. Юнак у 2014 році брав участь в Революції Гідності. Відійшов від активного пластування в 2015 році.

Фото : Facebook/Пласт – український скаутинг

Закінчивши Коломийський ліцей №4, Назар пішов на строкову службу до армії. Далі він вирішив підписати контракт і став служити у Львівському прикордонному загоні Західного регіонального управління ДПСУ. Там Назар отримав звання старшого сержанта, інспектора прикордонної служби 3 категорії.

З 2019 року він стояв на захисті кордонів держави.

У 2016 році познайомився зі своєю майбутньою дружиною Мартою, з якою одружився у жовтні 2022 року та планував майбутнє життя.

“Був найкращим чоловік, найкращим сином і братом, найкращим другом, найкращим військовим, найкращим командиром відділення”, — писала дружина Назара.

Фото : Facebook/Мarta Kolbasnikova

З початку повномасштабного вторгнення Назар добровільно став на захист Батьківщити у лавах Луганського прикордонного загону. Мав позивний “Бойок”.

Але о 6 ранку 20 березня 2023 року сталась трагедія, яка сколихнула не тільки рідних, але й усю громаду. Виявивши стійкість і мужність Назар Циган загинув внаслідок артилерійського обстрілу поблизу Серебрянки Бахмутського району.

Пластуни посмертно нагородили Героя найвищою відзнакою скаутської організації – Залізним пластовим хрестом за виявлену мужність у боротьбі за Батьківщину.

Назар Циган посмертно отримав звання головного сержанта та орден “За мужність” III ступеня.

27 серпня 2023 року на будівлі рідного ліцею №4 відкрили меморіальну дошку Герою. Право відкрити меморіальну дошку Назару Цигану надали його дружині та рідному брату.

Похований Герой на Алеї Слави у Коломиї.

Назар Циган – почесний громадянин Коломиї (посмертно)

похорон Назара Цигана у Коломиї

похорон Назара Цигана у Коломиї

похорон Назара Цигана у Коломиї

Світла пам’ять та слава Герою! Ми завжди маємо пам’ятати тих, хто боровся за нашу Україну!

Нагору