Інформатор Коломия

ІСТОРІЇ ГЕРОЇВ

Прикарпатським медикам вдалось врятували від ампутації ногу захисника

Прикарпатським медикам вдалось врятували від ампутації ногу захисника

У Центральній міській клінічній лікарні Івано-Франківська успішно завершили лікування воїна Петра Яблінчука, яке тривало близько двох років. Завдяки лікарям захиснику вдалося уникнути ампутації ноги.

Інформатор ділиться історією військового, опублікованою на сторінці медзакладу.

Воїн Петро Яблінчук ще на початку повномасштабної війни отримав на фронті важку мінно-вибухову травму лівої кінцівки і значне за площею пошкодження м’яких тканин. Він був першим захисником, який потрапив до ЦМКЛ.

“Задня поверхня стегна, коліна і гомілки були повністю без шкіри і м’язів. Оскільки артерія не була пошкоджена, основною метою лікарів було зберегти кінцівку” – пригадує завідувач відділення травматології, ортопедії і реконструктивної та пластичної хірургії Степан Зелик.

Медикам довелось неодноразово видаляти бійцю відмерлі тканини. Також йому здійснили шкірну пластику в декілька етапів. Загалом провели 10 оперативних втручань.

Оскільки дефект м’яких тканин був дуже великий, у лікарів було завдання очистити рану від забруднення, висікти всі нежиттєздатні тканини та побороти інфекцію. Внаслідок масивного дефекту та вогнепального характеру ушкодження, процес лікування вимагав поетапних оперативних втручань.

У лікарні зазначають, що за ходом лікування пораненого захисника особисто слідкував та ділився своїм досвідом директор ЦМКЛ, лікар-комбустіолог (опіковий хірург) за фахом Тарас Масляк.

Завідувач відділення наголошує, що на початку війни лікувати військових було дуже складно, адже поранення у них дуже тяжкі і відрізняються від звичайних травм у цивільних.

Вже зараз у відділенні травматології, ортопедії і реконструктивної та пластичної хірургії провели понад 400 оперативних втручань для військових. Зазначається, що лікарі пройшли спеціальні курси по бойовій травмі, тому зараз успішно впроваджують і проводять все нові операції.

Щасливий сьогодні і Петро Яблінчук. Його лікування в ЦМКЛ повністю успішно завершене і нога врятована.

«Я потрапив до вас 13 березня 2022 року. На передовій під час повномасштабної війни я був всього лиш три дня і далі отримав поранення в м. Малин на Житомирщині. Нас тоді накрило прильотом авіації. Зараз війна дуже тяжка. Я пішов добровольцем, бо мав бойовий досвід, адже до того я три роки служив в АТО. Тоді у 2014-2017 це була легка прогулянка. Сумно від того, що відбувається, бо дуже багато людей полягли в боях за Україну, тому дуже хочу вірити в нашу перемогу», – говорить Петро Яблінчук.

Дякуємо лікарях, що захисники повертаються до життя після тяжких травм. А військовим дякуємо за захист.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору