Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Військового з Коломиї відправили за ґрати, бо він відмовився форсувати Дніпро

Військового з Коломиї відправили за ґрати, бо він відмовився форсувати Дніпро

34-річний уродженець Коломиї, який проходив військову службу в одній з бригад морської піхоти, отримав 5 років ув’язнення за відмову виконати наказ командира форсувати річку Дніпро на Херсонщині.

Деталі розповідає Інформатор.

Як йдеться у вироку суду, коломиянин проходив службу за мобілізацією на посаді стрільця-оператора однієї з бригад морської піхоти у військовому званні “матрос”.

У листопаді 2023 року особовий склад цієї військової частини, зокрема обвинувачений, виконував бойові завдання на лінії безпосереднього збройного зіткнення із супротивником у районі проведення бойових дій.

5 листопада 2023 року командир роти морської піхоти на шикуванні особового складу підрозділу довів до підлеглих бойовий наказ – форсувати річку Дніпро, провести наступальні дії в напрямку населеного пункту Кринки та зайняти там перехрестя доріг.

Втім, матрос прямо виразив небажання виконувати наказ начальника, що супроводжувалось усною відмовою. Відмова від виконання наказу була також зафіксована на камеру телефону.

В судовому засіданні матрос вину не визнав і заявив, що не міг виконати наказ командира через свій незадовільний фізичний та морально-психологічний стан, а тому відмовився його винувати.

Про те, що стан його здоров’я погіршується після контузії повідомляв безпосередніх командирів та при проходженні ВЛК, однак на його скарги ніхто не зважав. ВЛК визнала його придатним для проходження військової служби. Після мобілізації проходив військову службу на Донецькому напрямку, раніше ніколи не відмовлявся від виконання бойових завдань.

Матрос зазначив, що має на утриманні дитину з інвалідністю та бабусю похилого віку, тому просив не застосовувати до нього реальну міру покарання.

Водночас свідки – побратими матроса – розповіли, що він відмовився виконати наказ командира через страх. За словами одного із свідків матрос навіть говорив, що боїться води. На стан здоров’я чи поганий психологічний стан обвинувачений не скаржився. Також свідок повідомив, що відмова від виконання наказу військовослужбовцями знижує бойову дисципліну, впливає на боєздатність підрозділу та ускладнює виконання завдань.

Дослідивши позиції сторін і покази свідків, суд зазначив, що наказ командира роти на формування річки Дніпро не носив «явно злочинного змісту, у зв’язку з чим підлягав беззастережному та неухильному виконанню з боку останнього».

Відповідно до ст. 37 Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України військовослужбовець після отримання наказу відповідає: “Слухаюсь” і далі виконує його. Для того, щоб переконатися, чи правильно підлеглий зрозумів відданий наказ, командир (начальник) може зажадати від нього стисло передати зміст наказу. Підлеглий має право звернутися до командира (начальника) з проханням уточнити наказ. Військовослужбовець зобов’язаний неухильно виконати відданий йому наказ у зазначений термін.

Відтак суд встановив, що доводи обвинуваченого про неможливість виконання ним бойового розпорядження за станом здоров’я спростовуються показаннями свідків.

Таким чином, обвинувачення матроса у вчиненні кримінального правопорушення знайшло своє підтвердження у ході судового розгляду сукупністю досліджених доказів. Суд кваліфікує його дії за ч. 4 ст.402 КК України, як непокора, тобто відкрита відмова виконати наказ начальника, вчинена в умовах воєнного стану.

Вирок

Снігурівський районний суд Миколаївської області визнав матроса винуватим у вчиненні кримінального правопорушення та призначив покарання у виді позбавлення волі строком на 5 років.

Початок строку відбування покарання  обчислювати з дня його затримання – 11 грудня 2023 року.

Вирок може бути оскаржений до Миколаївського апеляційного суду через Снігурівський районний суд Миколаївської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення, засудженим у той самий строк з моменту вручення копії вироку.

Фото згенероване ШІ

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору