Інформатор Коломия

ВЛАДА

Влада Обертина послала журналістів “за російським кораблем”, потім намагалась приховати свої премії і напросилась на кримінальне провадження

Влада Обертина послала журналістів "за російським кораблем", потім намагалась приховати свої премії і напросилась на кримінальне провадження

Восени 2023 року голова Обертинської громади Віктор Хамут кілька місяців уникав відповіді на інформаційний запит про власні доходи. Дійшло навіть до образ журналістів сайту “Інформатор” і посилання “за російським кораблем”. Проте правоохоронці в таких діях побачили кримінальний злочин й на суді довели, що затребувана журналістами інформація має суттєве значення як докази вчинення кримінального правопорушення про зловживання повноваженнями службовою особою.

Уважний читач Інформатора помітив, що наші журналісти систематично слідкують за доходами посадових осіб, особливо коли мова йде про надмірні витрати на премії та надбавки місцевій владі в умовах війни.

Звісна річ, високопосадовцям це не дуже подобається. Часом зі скрипом, часом із боєм, але дані про зарплати посадовців місцевого самоврядування ми таки отримуємо й ділимось цим даними з вами.

Але в Обертині вирішили, що на фірмовому бланку селищної ради пасує виливати свій гнів, а тому вдалися до образ.

Епопея із зарплатою голови Обертинської ради почалась з серпня 2023 року. Тоді на наш запит голова сказав телефоном, щоб журналісти приїхали особисто і тоді він надасть ці дані. Тим часом закон “Про доступ до публічної інформації” дозволяє отримати ці дані поштою і навіть на електронну адресу.

Ми дали повторний запит. Але у відповідь отримали ОФІЦІЙНОГО листа з образами: “брехливу, жовту пресу, яка обслуговує аферистів, Обертинська селищна рада посилає “слідом за російським кораблем”. От тільки орган місцевого самоврядування не має права будь-кого кудись посилати, а тому на наступний запит таки довелося відповісти. А цю емоційну проповідь Віктора Хамута так і додали скріном у статтю про доходи Обертинського голови.

Свою письмову тираду в Обертинській селищній раді вирішили не реєструвати і вислали без підпису.

Що ж до образливого листа, то відповідні листи зі скаргою на порушення закону “Про доступ до публічної інформації” наші журналісти надіслали в поліцію та прокуратуру. Виявилось, обертинська влада не тільки Інформатору боїться надати дані про свої зарплати з преміями і надбавками.

Так, 13 липня 2023 року кримінальне правопорушення за статтею ст. 364 КК України було внесене до реєстру досудових розслідувань. Виявилось, слідча відділення поліції міста Тлумач натрапила в інтернеті на публікацію про те, що службові особи Обертинської ради внаслідок зловживання своїм службовим становищем могли в свою користь приймати рішення щодо безпідставного преміювання, отримання матеріальної допомоги та завищеного нарахування заробітної плати.

З цього приводу 2 квітня 2024 року відбувся допит свідка і встановлено, що працівники Обертинської ради ухиляються від надання інформації щодо нарахування заробітної плати, преміювання та матеріальної допомоги, що може свідчити про зловживання селищним головою своїм службовим становищем та завищеного нарахування таких виплат.

Слідча письмово затребувала дані про зарплати селищного голови Обертинської громади  за 2022 рік. Але у селищній раді навіть правоохорониці відмовили у видачі цих документів, буцімто дадуть тільки на підставі ухвали слідчого судді про надання тимчасового доступу до речей і документів. І… таки отримала таку ухвалу.

10 квітня 2024 року у Тлумачі відбувся суд щодо кримінального провадження за ч. 1 ст. 364 КК України (Зловживання повноваженнями службовою особою юридичної особи приватного права незалежно від організаційно-правової форми).

Клопотання слідчої задовольнили і зобов’язали законспіровану селищну раду надати тимчасовий доступ з можливістю тимчасового вилучення оригіналів наступних документів:

  • рішення сесії на преміювання та виплату інших заохочувальних та компенсаційних виплат працівникам апарату селищної ради та селищному голові за 2022 рік;
  • табелю нарахування робочого часу працівникам апарату та селищному голові за 2022 рік;
  • відомостей нарахування заробітної плати працівникам апарату та селищному голові за 2022 рік;
  • колективних договорів;
  • положення про преміювання працівників апарату та селищного голови;
  • наказів на преміювання працівників апарату ІНФОРМАЦІЯ_3 та селищного голови у 2022 році;
  • наказів на виплату інших заохочувальних та компенсаційних виплат працівників апарату та селищному голові у 2022 році.

Кілька днів тому – 22 квітня 2024 року – Віктор Хамут зачитав це рішення суду прямо на сесії й прокоментував ситуацію двозначно:

“Мені група людей хоче дати зрозуміти, що або ти не продовжуєш ту тему, яку ти почав, а якщо ти хочеш продовжувати, то ми будемо шукати то, чого нема”,

сказав голова Обертинської селищної ради.

Але Інформатор отримав дані про премії та надбавки Віктора Хамута значно раніше. Якщо ви в клопотах не встигли прочитати про це, то дивіться у статті По три матеріальні допомоги на рік і зарплата в десятки тисяч гривень на місяць: які офіційні доходи голови Обертинської громади.

Якщо ж вам цікаво, які доходи в обертинського голови були у 2023 році, то тисніть на статтю Півмільйонна зарплатня і ще 100 тисяч пенсії: які доходи декларує Обертинський селищний голова.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору