Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Як змінити голову ОСББ

Нещодавно до нашої редакції звернулася коломиянка із скаргами на дії голови ОСББ та питанням, як обрати нову голову правління ОСББ. На запит читачки Інформатор вирішили розпитати у фахівця, як зробити це правильно.

Практика свідчить про те, що ОСББ – відмінний майданчик для махінацій, особливо, в воєнний час. «Риба загниває з голови» – це як раз про левову частку ОСББ в Україні, які потопають судових спорах, кримінальних справах та внутрішніх конфліктах. Законодавство про ОСББ не відповідає сучасним реаліям, не може захистити власників у разі недобросовісного управління об’єднанням.

Правління – це основа ОСББ. Так, не власники, не загальні збори, а саме правління ОСББ. Правління обирається загальними зборами, вже потім зі складу правління його члени обирають голову. Тобто, фактично власники не приймають участі в обранні глави правління ОСББ і іноді навіть не можуть здогадуватись – хто це буде.

Голова правління – це особа, яка має одноособовий доступ до рахунків (коштів) ОСББ, саме звідси всі проблеми зазвичай і виникають.

Зміна керівництва ОСББ – процес складний, тривалий та коштовний.

Відповідно до ст. 10 Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку» органами управління об’єднання є загальні збори об’єднання, правління, ревізійна комісія об’єднання. Вищим органом управління об’єднання є загальні збори. Ініціатором зборів є правління об’єднання або ініціативна група, яка складається не менш як з трьох власників квартир або нежитлових приміщень.

Обрання членів правління ОСББ – це виключна компетенція загальних зборів.

І попри встановлену законом обов’язковість скликання зборів не рідше одного разу на рік, в більшості випадків збори не проводяться, а якщо проводяться – то зацікавлені особи можуть зробити все для того, щоб «не потрібні» рішення прийняті не були. Саме таким чином правління ОСББ отримує «нескінченну каденцію».

Покроковий план.

Для того, щоб змінити голову правління ОСББ, необхідно змінити склад правління, – тобто скликати та провести загальні збори ОСББ.

Для цього необхідно зібрати ініціативну групу (трьох і більше осіб зі співвласників квартир або приміщень), визначити порядок денний зборів та відобразити все у письмовому повідомленні.

Повідомлення направляється або вручається під розписку ініціатором зборів не пізніше ніж за 10 календарних днів до дня проведення зборів кожному власнику. До повідомлення законом встановлено ряд вимог: воно має містити інформацію про ініціатора зборів, дату, час та місце проведення, порядок денний, наявність/відсутність технічної можливості для участі співвласників дистанційно в режимі відеоконференції із зазначенням інформації щодо підключення до неї.

Під час зборів потрібно обрати голову, секретаря, і визначити цих осіб потрібно завчасно. Голова веде збори, секретар – фіксує їх хід в протоколі. Під час зборів потрібно також обрати претендентів до складу правління та рахункової комісії.

Рішення приймається шляхом поіменного голосування і вважається прийнятим, якщо за нього проголосували співвласники (їх представники), загальна кількість голосів яких становить більше половини загальної кількості голосів усіх співвласників. Кожний співвласник має кількість голосів, пропорційну до частки належної співвласнику площі квартири або нежитлового приміщення у загальній площі всіх квартир та нежитлових приміщень, розташованих у будинку.

Якщо зібрати необхідну кількість голосів вдалося, потрібно оформити протокол – рішення загальних зборів.

Новий склад правління ОСББ має зібратися, обрати голову та відобразити це в протоколі.

Останній етап – це державна реєстрація змін до ЄДРПОУ щодо керівництва ОСББ. Для цього протокол правління ОСББ та відповідну заяву встановленої форми необхідно подати державному реєстратору. Після внесення змін новий голова правління повноцінно може приступити до своєї роботи.

Поради від юриста: до зборів потрібно готуватися завчасно: перед тим, як почати процес зміни керівництва ОСББ потрібно зібрати групу співвласників – «однодумців», залучити юриста для того, щоб скласти правильно всі документи (повідомлення, протоколи тощо), систематично доносити до власників інформацію про збори та необхідність їх проведення. Також варто врахувати фінансову складову  цієї процедури: якщо керівництво ОСББ не зацікавлено у проведенні зборів – то всі витрати по скликанню, оформленню документів буде нести ініціативна група.

Дарина Старовойтова. Партнер, адвокат, керівник цивільної практики АО «Verity Group”

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Нагору