Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Легкі та ніжні | Добірка полуничних десертів від Інформатора

Сезон полуниці вже у розпалі, у Коломиї її можна придбати як на ринку, так і в продуктових магазинах. Та багатьом вже набридли звичні рецепти, тож хочеться спробувати щось смачне та цікаве.

Інформатор ділиться добіркою страв з полуницею.

КРАМБЛ З РЕВЕНЕМ І ПОЛУНИЦЕЮ

Інгредієнти:

Для крамблу:

  • 150 г боршна
  • 50 г цукру
  • ½ ч.л розпушувача
  • ½ ч.л солі
  • 70 г вершкового масла

Для начинки:

  • 330 г полуниці
  • 120 г ревеню
  • 50 г цукру
  • 30 г борошна

Для крихти:

  • 70 г вівсянки
  • 90 г борошна
  • 90 г цукру
  • ¼ ч.л солі
  • дрібка кориці
  • 60 г вершкового масла

Увімкніть духовку розігріватися до 180 градусів. Розтопіть 70 г масла. Поєднайте в мисці 150 г борошна, 50 г цукру, ½ ч.л розпушувача, ½ ч.л солі та розтоплене масло. Змішуйте, поки не отримаєте розсипчасту суміш. Застеліть форму для випікання пергаментом, викладіть на неї крамбл і випікайте 15 хвилин. У цей час вимийте 330 г полуниці, очистіть її від хвостиків і розріжте навпіл. Ревінь вимийте та наріжте невеликими квадратиками 120 г стебел. У велику миску покладіть полуницю, ревінь, 50 г цукру та 30 г борошна, перемішайте. Приготуйте крихту. Спершу розтопіть 60 г вершкового масла. В окремій мисці змішайте 70 г вівсянки, 90 г борошна, 90 г цукру, ¼ ч.л солі, дрібку кориці та масло. Випечену основу дістаньте з духовки, викладіть на неї начинку, а зверху – вівсяну крихту. Випікайте разом 35 хвилин. Готовий пиріг подавайте, коли він трішки охолоне.

СИРНА ЗАПІКАНКА З ПОЛУНИЦЕЮ

Інгредієнти:

  • 550 г Сир (домашній)
  • 500 г Полуниця
  • 45 г Манка
  • 120 г Цукор
  • 20 г Вершкове масло
  • 5 г Ванільний цукор
  • 70 г Родзинки
  • 5 шт. Яйце
  • 50 г Сметана
  • 50 г Сметана
  • 1 ст. л. Кориця (мелена)

Духовку розігрійте до 180 градусів. Полуницю промийте і очистіть від хвостиків. У мисці збийте з цукром 2 яйця, додайте сир, манку, сметану і перемішайте до однорідного стану. Введіть в масу по одному яйця, що залишились, додайте ванільний цукор і родзинки, добре перемішайте. Змастіть форму для запікання вершковим маслом. На дно форми викладіть полуницю, вилийте зверху сирну суміш, посипте корицею і відправте в духовку на 30-40 хвилин, поки поверхня запіканки не почне покриватися коричневою скоринкою. Дістаньте з духовки і дайте охолонути.

ВАРЕНИКИ З ПОЛУНИЦЕЮ

Для приготування тіста треба:

  • 3/4 склянки води;
  • 2 склянки пшеничного борошна;
  • 1 чайна ложка цукру;
  • 1 куряче яйце;
  • 1/3 чайних ложки солі.

Для начинки взяти:

  • 1,5 столові ложки цукру;
  • 300 г полуниці.

В глибокій мисці змішати холодну воду та яйце. Додати цукор та сіль, добре перемішати виделкою. Просіяти борошно, замісити тісто. Воно має бути не надто м’яким, еластичним. Готове тісто перекласти в пакет і покласти до морозильної камери на 10 хвилин. Тепер настав час приготувати начинку. Ягоди полуниці слід промити, видалити зелені хвостики. Нарізати, покласти до миски та пересипати цукром. Дістати тісто з морозильної камери, розділити на 4 частини, розкачати в джгути. Нарізати кожен з них на однакові шматочки, а потім скачати кульки. Занурюючи кожну кульку в борошно, тонко розкачати. Всередину покласти 1 столову ложку полуниці. Якщо ягода дала сік – треба його спочатку злити. Зліпити вареники і варити у підсоленій киплячій воді 5-7 хвилин.

ОЛАДКИ З ПОЛУНИЦЕЮ ТА М’ЯТОЮ

Інгредієнти:​​

  • Кефір – 1 склянка
  • Борошно – 1 склянка
  • Полуниця – 1 стакан
  • М’ята – 2-3 гілочки
  • Цукор – за смаком
  • Рослинна олія для смаження

Приготування:

Кефір змішуємо з яйцем, потім поступово додаємо туди борошно, щоб не було грудочок. Тісто повинно стати тягучим, як густа сметана, і повільно сповзати з ложки. Додаємо цукор за смаком, листочки м’яти та ріжемо полуничку кружечками. Знову перемішуємо і викладаємо ложкою на розпечену і змащену олією сковороду невеликими кружечками. Смажимо на невеликому вогні до золотистої скоринки. Подаємо зі сметаною, варенням, медом тощо.

ГРАНОЛА З ПОЛУНИЦЕЮ

Інгредієнти:​​

  • Вівсяні пластівці не швидкого приготування – 3 ст. л.
  • Насіння – 3 ст. л.
  • Подрібнені горіхи – 2 ст. л.
  • Сушені ягоди – 2 ст. л.
  • Рідкий мед – 2 ст. л.
  • Рослинна олія – 1 ст. л.
  • Кориця – за бажанням
  • Йогурт або молоко – для подачі
  • Полуниця – для подачі

Приготування:

Змішуємо сухі інгредієнти в глибокій мисці. В окремій мисочці змішуємо мед і олію. За бажанням можна додати корицю. Заливаємо цією заправкою суху суміш і добре перемішуємо. У вас вийдуть такі собі грудочки. Їх потрібно розбити. Викладаємо це на деко, застелене пергаментом і в нагріту духовку. Або на сковорідку, тільки обов’язково суху, без масла. Випікаємо-обсмажуємо хвилин 15, періодично помішуючи. З духовки теж потрібно періодично діставати та перемішувати. Інакше підгорить! Якщо робите гранолу на сковорідці, вогонь поставте найменший.

Джерела: Клопотенко, ТСН

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com 

Нагору