Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Хто і для чого заборонив купатися в Пруті біля Вербізького мосту

Хто і для чого заборонив купатися в Пруті біля Вербізького мосту

У червні коломияни виявили новий знак на території біля Вербізького мосту у Коломиї. Хто і для чого встановив табличку “Купатися заборонено”? І чи є в цьому сенс?

Інформатор шукав правди в цій історії у Пруті.

Історія із забороною купатися біля Вербізького мосту в Коломиї більш, ніж дивна.

Про благоустрій прибережних зон повинні дбати місцеві комунальники. Але міський голова Коломийської громади переконує, що гадки не має, хто і для чого встановив такий знак у відпочинковій зоні. Каже, самі шукають, хто встановив заборонний знак.

У басейновому управлінні журналістів Інформатора запевнили, що дослідженнями якості води займається Держпродспоживслужба. Проте і в цій структурі відповідальних за безпеку купання, виявилось, нема.

Відтак ні місцева рада, ні ДСНС чи водолази з рятувальної станції таку табличку не встановлювали.

Священник з церкви Богоявлення Господнього о. Віталій стверджує, що парафія до цього не причетна:

Церква до цього нічого не має. До побачення!

– тільки оце й сказав о. Віталій, після чого одразу ж кинув трубку.

Нагадаємо, навесні 2024 року спалахнув конфлікт щодо церковної забудові на дамбі Пруту якраз тут, біля Вербізького мосту. Деталі читайте у статті: Церковне керівництво звело будівлю на березі Пруту в Коломиї, частково зруйнувавши дамбу

Відтак нині можна переконливо заявити, що зі списку установ і осіб, які могли бути причетними до цієї заборони купатися біля Вербізького мосту, крайніх не знайдено.

Постає інше питання: а чи є місця, де безпечно купатися у нашому Пруті?

А де можна ж купатися коломиянам у Пруті?

Прут – гірська ріка. Під час рясних опадів сильною течією часто вимиває глибокі ями на дні. Дослідити дно річища можуть водолази з рятувальної станції на запит органів місцевого самоврядування чи приватних осіб.

У пошуках відповіді на запитання, чи справді заборонено купатися в Пруті біля Вербізького мосту, ми натрапили на вражаючий факт: можна… але на власний страх і ризик.

Виявилось, дослідження дна ріки Прут на предмет безпеки купання керівники Коломийської громади не замовляли десятиліттями. Зокрема Дмитро Дмитрович Бурак, начальник рятувальної станції у Коломиї каже, що за 20 років роботи на станції місцева влада не зверталась до них із запитом на дослідження Пруту на території Коломиї.

Ба більше: міські водойми, ставки також ніхто не дослідив на предмет безпеки для купання. Кілька років тому мова зайшла про облаштування дитячого пляжу на міському озері ім. Руфа, проте справа не мала успіху.

Інформатор готує для вас ширше дослідження про безпеку на воді та зони відпочинку, де без зайвого ризику можна знайти трохи прохолоди в літню спеку.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com 

Нагору