Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Чому дім на Трійцю прикрашають гілками липи?

Вже зовсім скоро українці відзначатимуть одне з важливих християнських свят – Трійця, яке святкується через сім тижнів після Великодня, тобто на 50-ий день. Саме на Зелені свята чимало людей прикрашають свої оселі гілочками липи.

Інформатор розповість більше про цю традицію.

На Зелені свята християни прикрашають свої домівки гілками дерев (липа, береза, дуб, клен) і травами (лепеха, м’ята, чербець, меліса), адже кажуть, що запашна зелень і квіти символізують відродження всього живого на землі.

Звичай прикрашати будинки зеленню у християн існував ще за часів старозавітної Церкви, коли біля будинків в П’ятидесятницю ставили зелені гілочки в пам’ять того, що на Синайській горі, де Мойсей отримував скрижалі з Десятьма заповідями, все цвіло та зеленіло.

Також існує версія, що колись це робили для того, щоб відігнати від своїх осель нечисть, адже своїм ароматом зелень відлякує заблудлі душі.

Збирати гілки липи прийнято напередодні, щоб вранці занести до церкви й освятити.

З дерев для прикрашання будинку підходять гілочки: клена, дуба, липи, берези. А от вербу і осику використовувати заборонено. Осикою не можна прикрашати оселю тому, що саме на цьому дереві, за легендою, повісився Іуда. Вербу ж не ламають через те, що вона вже віддавала свої гілочки на Вербну неділю.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com.

Нагору