Інформатор Коломия

ГРОШІ

Переможе той, хто мав чи взагалі ніхто? Держаудит і антимонопольний комітет втрутилися у закупівлі асфальту коломийських комунальників

У червні комунальне підприємство “Полігон Екологія” провело дві закупівлі асфальту. Та щось, мабуть, пішло не так: окрім постійного постачальника асфальту в Коломию на участь в цих багатомільйонних тендерах подався новий учасник. Через це протистояння антимонопольний комітет та Держаудит втрутилися в обидві закупівлі.

Деталі розповість Інформатор.

У червні 2024 року КП “Полігон Екологія” вирішило придбати 5000 т асфальтобетонної суміші.

У закупівлі асфальту в червні взяли участь уже знайомий нам надвірнянський “Автомагісталь-ІФ” і новий учасник з Калущини ТОВ “Хімресурс-Прикарпаття”. Останній запропонував майже на 2 млн грн менше, але його пропозицію відхилили й оголосили переможцем “Автомагістраль-ІФ”. Відтак справа дійшла до антимонопольного комітету, який скасував рішення замовника.

Та в цей час “Полігон Екологія” оголосив ще одну закупівлю асфальту: на 7000 т гарячого асфальту очікуваною вартістю понад 34 млн грн. У ході цього протистояння пропозиції учасників торгів впали… на понад 10 млн грн.

ПЕРШІ ТОРГИ

10 травня КП “Полігон Екологія” оголосило закупівлю асфальтобетонної суміші. Очікувана вартість сягнула понад 25 мільйонів гривень.

На участь у закупівлі подалося всього 2 учасника. Добре відоме коломиянам ТОВ “Автомагістраль-ІФ”, яке вже неодноразово постачало Коломиї щебінь, асфальт, а також проводило ремонт доріг та тротуарів, запропонувало за 5000 т асфальту 24 млн грн.

Варто зазначити, що з 2022 року “Полігон Екологія” тісно співпрацює з “Автомагістраль-ІФ”, вони стали незмінними постачальниками асфальтобетонної суміші для коломийськиї комунальників. У 2022 в них було придбано асфальту на 40 млн гривень, а в 2023 році на понад 95 млн. Таким чином, лише за цю суміш надвірнянське підприємство отримало з бюджету міста понад 135 млн з початку повномасштабної війни.

Ще одним учасником тендеру стало підприємство з Калущини ТОВ “Хімресурс-Прикарпаття”, яке просило за суміш на 2 мільйони менше – 22,75 млн грн Та найбільш економічно вигідну пропозицію калушан “Полігон Екологія” відхилило через, нібито, не відповідність технічній документації. 27 травня переможцем торгів було оголошено ТОВ “Автомагістраль-ІФ”.

Обгрунтування відмови “Хімресурс-Прикарпаття”

ОСКАРЖЕННЯ

ТОВ “Хімресурс-Прикарпаття” не погодилося з рішенням замовника й подало скаргу до Антимонопольного комітету України, аби ті розглянули порушення законодавства у сфері публічних закупівель. Підприємство у своїй заяві зазначило, що є виробником асфальтобетонних сумішей, а сам завод знаходиться у с.Матеївці, відповідно подавати додаткові відомості вони не були зобов’язані. Інші невідповідності, які зазначив “Полігон Екологія” відхилений учасник також заперечив.

Інформатор звернувся за коментарем до керівника “Полігону Екологія” Михайла Попелюка й той зазначив, що особисто їздив до АБЗ цього підприємства й бачив, що територія поросла травою, а комунальні послуги ніхто не сплачував. Тож, Попелюк не був впевнений, що “Хімресурс-Прикарпаття” зможе поставити таку кількість асфальту без затримок. Та від співпраці з ними підприємство не відмовляється

“Якщо вони готові будуть, то все – працюємо”, – наголосив Михайло Попелюк.

Після розгляду скарги відхиленого учасника Комісія Антимонопольного комітету України постановила зобов’язати Комунальне підприємство “Полігон Екологія” скасувати рішення про відхилення тендерної пропозиції ТОВ “ХІМРЕСУРС-ПРИКАРПАТТЯ” та рішення про визначення ТОВ “Автомагістраль-ІФ” переможцем.

Рішення Комісії Антимонопольного комітету України

Здавалося б, після цього ТОВ “Хімресурс-Прикарпаття” мало укласти договір на поставку асфальту, та, після визнання їх переможцем, КП “Полігон Екологія” скасувало рішення й знову відхилило пропозицію калушан. Тепер на розгляд піде вже друга скарга від “Хімресурс-Прикарпаття”, адже скаржник не погоджується з прийнятим рішенням.

ДРУГІ ТОРГИ

Зате, в час розгляду першої скарги, “Полігон Екологія” оголосив новий тендер на асфальт, цього разу очікувана вартість збільшилася на майже 9 мільйонів і склала 34,4 млн грн. У закупівлі підприємство планує придбати 4000 т суміші асфальтобетонної гарячої дрібнозернистої тип Б марка 2, а також 3000 т суміші асфальтобетонної гарячої крупнозернистої марка 2.

Учасниками торгів знову стали ті ж два товариства, але різниця у ціні між 5000 тон та 7000 тон виявилася мізерною.

ТОВ “Хімресурс-Прикарпаття” спершу запропонувало 31,85 млн грн, а потім скинуло до 23 млн. Що ж до  ТОВ “Автомагістраль-ІФ”, то їх первинна пропозиція склала 26,7 млн грн, а остаточна 22, 99 млн грн.

Таким чином, з різницею всього в 10 тис грн “Автомагістраль-ІФ” був оголошений переможцем.

Але укласти договір з підприємством поки так і не вийшло, адже суперник і в цій закупівлі подав скаргу, в якій вважає, що “Автомагістраль-ІФ” не виконав всіх тендерних вимог.

Очільник “Полігону Екологія” зазначав, що першу закупівлю підприємство відміняти не планує, та, після відхилення усіх тендерних пропозицій, впевненості у цьому немає.

То чий ж асфальт стелитиме коломийське комунальне підприємство? Читайте згодом на сайті Інформатор Коломия.

До теми: У серпні 2022 року розпочався судовий процес щодо визнання незаконним та скасування протоколу про визнання переможцем спрощеної закупівлі, яку проводило КП «Полігон Екологія» і переможцем якої тоді став також «Автомагістраль-ІФ».

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com 

Нагору