Інформатор Коломия

ВЛАДА

Дрібна монополія? Судова справа закупівлі щебеню для комунальників Коломиї затихла

Наприкінці літа 2022 року коломийське комунальне підприємство “Полігон Екологія” закуповувало щебінь та інші матеріали для поточних ремонтів доріг. Пропозицію учасника зі Львова, який запропонував найнижчу ціну відхилили, справа дійшла до суду, але по кількох місяцях тяганини позивач забрав заяву і більше на участь в тендерах для Коломийської ТГ подаватися не хоче . 

В чому справа? Дізнавався Інформатор.

Як проходила закупівля

У липні 2022 року КП “Полігон Екологія” Коломийської міської ради розпочало процедуру закупівлі щебеню та інших інертних матеріалів. Очікувана вартість – майже 2,5 млн.

Деталі: предмет закупівлі – 4800 т щебеню та 200 т відсіву.

На участь у спрощеній закупівлі подалося 4 учасники, але переміг той, хто виграє зазвичай, запропонувавши вищу ціну.

І це – уже добре відомий Коломиї ТОВ “Автомагістраль-ІФ” з Надвірної. Саме він постачає Коломиї щебінь, асфальт, а також ремонтує дороги, тротуари, площу перед Музеєм писанкового розпису.

Наразі ТОВ «Автомагістраль-ІФ» належить керівнику Роману Федорняку. Раніше серед засновників фірми був Іван Зарицький, який був депутатом Загвіздянської сільради Тисменицького району.

ТОВ «Кондор Гравел» – учасник тендеру, який запропонував найнижчу ціну, – подав скаргу у серпні 2022 року. А потім і до суду.

Суди

У серпні 2022 року розпочався судовий процес  у Господарському суді Івано-Франківської області щодо визнання незаконним та скасування протоколу про визнання переможцем спрощеної закупівлі, яку проводило КП «Полігон Екологія» і переможцем якої стало «Автомагістраль-ІФ».

Що ж не підійшло?

КП “Полігон Екологія” у протоколі №23 від 4 серпня 2022 року так пояснила відхилення пропозиції ТОВ «Кондор Гравел»:

“В сертифікатах відповідності та паспортах якості відсутня інформація про щебінь з природного каменю, який вимагався Замовником, а натомість, вказаний «Щебінь з гравію щільний природний», чим порушено підтвердження відповідності технічних, функціональних, та якісних характеристик предмета закупівлі, відповідно до ст. 23 Закону та вимог технічного завдання Оголошення про проведення спрощеної закупівлі”.

Виходить, хотіли щебінь з природнього каменю, а їм запропонували щільний природній щебінь з гравію.

У своїй скарзі тендерному комітету відхилений учасник стверджував, що це рішення є незаконним, необґрунтованим, суперечить вимогам Закону, у звʼязку із чим підлягає скасуванню. І подав до суду. До слова, ТОВ «Автомагістраль-ІФ» теж стало фігурантом цієї справи.

Справу розглядав Господарський суд Івано-Франківської області. Проте по кількох місяцях позивач ( ТОВ «Кондор Гравел») покинув боротися і відмовився від позову.

Більше в Коломиї – ні ногою

Подаватися на участь в тендерних закупівлях фірма «Кондор Гравел» більше не збирається, вважаючи це марною справою. Бо сама участь у закупівлі – гроші, оскарження в судах і антимонопольному комітеті – додаткові гроші й клопоти.

” І це не зважаючи на те, що я даю найбільш економічно обґрунтовану пропозицію по ціні”, – каже Назарій Яцнюк, керівник ТОВ «Кондор Гравел».

А що каже замовник?

У КП “Полігон Екологія” ж вважають, що ціна – не основна вимога, бо щебінь львівської фірми їм не підходить.

“Він (ТОВ «Кондор Гравел») чого ціну дав дешеву. Він бере з річки звичайний пісковик, меле і щебінь має не зовсім потрібну форму, він округлий. Для тротуарів – пасує, але для доріг, де ходять великі машини, він не годиться”, – каже начальник КП “Полігон Екологія Михайло Попелюк.

Мова цифр

За 2022 рік ТОВ “”Автомагістраль-ІФ” виграло тендерів від комунальних підприємств Коломийської міської ради та самого управління комунального господарства на суму понад 70 млн 866  тис грн. Це біля 15% усіх річних прибутків компанії.

Розмір статутного капіталу ТОВ “”Автомагістраль-ІФ” – 1 000 грн. Діє з 15 січня 2014 року. Зареєстроване в м. Надвірна.

Перелік робіт фірми “Автомагістраль-ІФ” у Коломийській громаді за 2022 рік – у статті Наасфальтували, защебенили і назамітали на 71 млн грн: що Коломия закуповувала у “Автомагісталь-ІФ”

Серед великого числа робіт та поставки товарів від “Автомагістраль-ІФ” – багатомільйонні закупівлі асфальту, щебеню, ремонти доріг, тротуарів, реконструкція площі, оренда техніки, ремонти території військових об’єктів та ін.

До прикладу зараз ТОВ “Автомагістраль-ІФ” здійснює реконструкцію площі перед Музеєм писанкового розпису, за це місто має заплатити фірмі майже 3 млн 943 тис грн.

Закупівля матеріалів – також часта стаття витрат комунальних підприємств Коломиї у фірми “Автомагістраль-ІФ”:

2023 рік

Щебеню (6 240 т) – на 3 млн 455 тис грн
Асфальту (9300т)  – на 44 млн 640 тис грн

2022 рік

Асфальту – на 42 млн 655 тис грн
Щебню – на понад 2 млн 104 тис грн

Якщо вас цікавить, куди Коломийська ТГ витрачає кошти і хто їх освоює, то дивіться інші дослідження Інформатора:

За 2 місяці – майже 25 млн грн: які дороги робила в Коломиї фірма “ХХІ століття-плюс” і чи вони пережили зиму

Наасфальтували, защебенили і назамітали на 71 млн грн: що Коломия закуповувала у “Автомагісталь-ІФ

Нове-латане: як в коломийській ратуші виправлять ситуацію з новими дорогами, які сипляться

ТОВ «Альянсбудпроект-ІФ»: гребе, ремонтує і півсфери ставить

Коломия орендує бульдозер за понад 2 млн 850 тис грн. Що тут не так?

У тендері на ремонт вул. Гетьманської перемогла фірма з Богородчан, що минулого року стелила дороги, які вже руйнуються

Підприємець Богдан Кисіль за пів року взяв виключно в Коломиї тендерів на понад 2 млн 350 тис грн

 

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Надсилайте свої новини на пошту kl.informator@gmail.com 

Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – телефонуйте 096 545 8237

Наталка Сандецька

Нагору