Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Що приготувати з баклажанів та кабачків у літній сезон

В теплу пору року на ринку та в магазинах Коломиї одними з найпопулярніших овочів стають баклажани та кабачки. Й хоч вони не мають особливого, вираженого смаку, страви з ними виходять яскраві, а головне готуються досить швидко.

Інформатор ділиться добіркою рецептів.

БАКЛАЖАНИ З ГРИБНИМ СОУСОМ БЕШАМЕЛЬ

Інгредієнти:

  • 2 середніх баклажана
  • 1 ч. л. копченої паприки
  • 2-3 зубчики часнику
  • 2 ст. л. соняшникової олії
  • 50 г вершкового масла
  • 50 г борошна
  • 40 г білих сухих грибів
  • 1 л води
  • сіль до смаку

Приготування:

Почніть із того, що 40 г білих сухих грибів замочіть у холодній воді на 1 годину. Візьміть два баклажана, помийте і наріжте брусочками до 10 см. Викладіть їх на деко, застелене пергаментним папером. Посипте 1 ч. л. копченої паприки і збризніть 2 ст. л. соняшникової олії. Вичавіть 2-3 часнику і додайте до баклажанів. Часник можна дрібно порізати. Поставте запікатися на 25 хвилин при температурі 180 градусів. Злийте воду з грибів, додайте 1 л нової води і варіть протягом 30 хвилин, а після процідіть бульйон.
Візьміть сотейник і розтопіть у ньому 50 г вершкового масла, а потім додайте 50 г борошна, заважайте ретельно. У вас повинна вийти масляна крихта. Після вливайте поступово в сотейник 400 мл грибного бульйону, не перестаючи перемішувати віничком. Додайте сіль до смаку. Мішайте соус до потрібної консистенції. Дістаньте баклажани з духовки і полийте соусом. Подавайте закуску гарячої. До неї можна додати дрібно нарізані гриби, із яких робили бульйон.

САЛАТ ТАБУЛЕ З БАКЛАЖАНАМИ, ТЕЛЯТИНОЮ ТА КІНОА

Інгредієнти:

  • 200 г кіноа
  • 150 г телячої вирізки
  • 2 маленьких баклажана
  • 2 томата
  • 3 гілочки м’яти
  • 2 ст. л. оливкової олії
  • 1 білий лук
  • сіль і перець до смаку

Візьміть 200 г кіноа та відваріть за інструкцією на упаковці у підсоленій воді, потім промийте в ситі та дайте воді стекти.
Паралельно два маленьких баклажана помийте і поріжте кружечками товщиною 5 мм, обсмажте з двох сторін. 150 г телячої вирізки теж поріжте тонко та обсмажте до готовності. У мисці змішайте кіноа, порізану дрібно цибулю, два порізаних кубиками томата, обсмажені баклажани і телятину. Додайте подрібнені листя м’яти, посоліть і поперчіть до смаку. Заправте салат оливковою олією і перемішайте.

БАКЛАЖАНИ ПО-ТУРЕЦЬКИ

Інгредієнти:

  • 4 баклажани
  • 400 г курячого фаршу
  • 1 цибулина
  • 3 зубчика часника
  • 1/2 кабачка (для соковитості)
  • 1/2 ст. відвареного булгура
  • 1/2 болгарського перця
  • 1/2 ч. л. копченої парики
  • 3 помідорами
  • 1 ч. л. цукру
  • за смаком сіль, зелень, спеції

Приготування:

Баклажани почистити смужками, змастити олією і відправити в розігріту до 200 С духовку на 25 хв. Поки печеться баклажани приготувати начинку. Обсмажити цибулю, порізану кубиком, додати кабачок кубиком і перець, тушкувати до м’якості, додати сирий фарш і розбити його лопаткою, щоб не було грудочки. Коли фарш змінить колір, посолити, поперчити і додати часник і інші спеції. Помідори нарізати кубиком, додати до маси, тушкувати 5 хв., додати булгур і фарш готовий. В баклажанами за допомогою ложки зробити човники, нафарширувати, зверху викласти помідори, запікати в духовці 20 хв.

БАКЛАЖАНИ А-ЛЯ ЛАЗАНЬЯ

Інгредієнти:

  • 2 шт. баклажани
  • 1 шт. цибуля
  • 1 шт. морква
  • 50 г горошку мороженого за бажанням можна додати і інші заморожені овочі
  • 3 шт. помідори
  • 800 г фаршу
  • 150 г твердого сиру
  • 30 г зелень

Приготування: баклажани миємо та нарізаємо впоздовж на смужки шириною 2,5 см, викладаємо на деко застелене паргаментом. Змащуємо олією та присипаємо спеціями для м’яса. Запікаємо 20хв при 200°С.

Готуємо фарш: цибулю нарізати дрібним кубиком, моркву нарізати кубиками, смажимо цибулю та моркву на невеликій кількості олії, додаємо інші заморожені овочі. Коли випариться рідина додаємо спеції до м’яса, додаємо нарізані кубиками помідори – випарюємо рідину. Додаємо фарш та тушкуємо до готовності м’яса, солимо та перчимо, доводимо до смаку спеціями.

Формуємо: у форму для запікання викладаємо по 1кус запечених баклажанів, на баклажани викладаємо фарш, далі сир. І так до тих пір поки не використаємо всі інгредієнти. Запікати а-ля лазанью 20-25хв при 200°С.

ПІКАНТНА ЗАКУСКА З КАБАЧКІВ

Інгредієнти:

  • 400 г кабачків
  • ½ ч. л. гострого меленого перцю
  • 1 ст. л. меленої паприки
  • 2 ст. л. оливкової олії
  • сіль до смаку

Приготування:

Увімкніть духовку розігріватися до температури 200 градусів. Ретельно помийте кабачки та поріжте їх брусочками приблизно однакової довжини. Якщо у вас молоді кабачки, чистити їх не треба. Якщо ж овочі вже достатньо зрілі, краще зрізати шкірку та видалити насіння. Викладіть брусочки з кабачків у миску та додайте ½ ч. л. гострого меленого перцю, 1 ст. л. меленої паприки, 2 ст. л. оливкової олії та сіль до смаку. Перемішайте, щоб добре розподілити спеції. Застеліть деко пергаментом та викладіть кабачки. Розподіліть брусочки так, щоб вони не накладалися один на одний. Поставте у розігріту до 200 градусів духовку на 10 хвилин. Подавайте із соусом до смаку.

ОЛАДКИ З КАБАЧКІВ ІЗ ЙОГУРТОВИМ СОУСОМ

Для оладок:

  • 500 г кабачків (1 середній)
  • 2 яйця
  • 7 ст.л. борошна
  • 2 ст.л. сметани
  • 10 гілочок кропу
  • 7 ст.л. олії
  • сіль і перець за смаком

Для соусу:

  • 280 г йогурту
  • 2 ч.л. лимонного соку за бажанням
  • 10 листочків м’яти
  • 2 зубчики часнику
  • сіль і перець за смаком

Приготування: Середній кабачок помийте та обсушіть. Натріть у миску на крупній тертці та злегка відіжміть. Додайте за смаком сіль та перець, 2 яйця, 7 ст.л. борошна та 2 ст.л. сметани. Промийте і дрібно посічіть 10 гілочок кропу та додайте до кабачків. Гарно перемішайте. Розігрійте пару столових ложок олії на пательні. Викладайте оладки столовою ложкою, трошки приплюскуючи, та смажте з двох боків до золотавої скоринки. Обсмажуючи оладки, додавайте олію за необхідністю. Готові оладки викладайте на паперовий рушник, щоб він всотав зайвий жир. Приготуйте соус. Дрібно посічіть листочки м’яти з 10 гілочок та додайте у миску з 280 г йогурту. Додайте сіль і перець до смаку, дрібно наріжте часник і також додайте. За бажанням додайте 2 ч.л. лимонного соку – так соус матиме легку кислинку. Гарно змішайте.

РУЛЕТИКИ З БЕКОНОМ

Інгредієнти:

  • 1 цукіні
  • 50 г бекону
  • 2 ст. л. вершкового сиру
  • Оливки без кісточок
  • Оливкова олія
  • Сіль

Приготування:

Цукіні тонко нарізати вздовж і трохи обсмажити на оливковій олії. Посолити за смаком і викласти на паперовий рушник, щоб прибрати зайвий жир.
Трохи обсмажити бекон і також на кілька хвилин перекласти на паперовий рушник.
На кожну смужку цукіні викласти вершковий сир і бекон. Додати оливку і скрутити рулетиком. Скріпити шпажкою.

Джерела: Клопотенко, cookpad.com,

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com 

Нагору