В теплу пору року на ринку та в магазинах Коломиї одними з найпопулярніших овочів стають баклажани та кабачки. Й хоч вони не мають особливого, вираженого смаку, страви з ними виходять яскраві, а головне готуються досить швидко.
Інформатор ділиться добіркою рецептів.
БАКЛАЖАНИ З ГРИБНИМ СОУСОМ БЕШАМЕЛЬ
Інгредієнти:
- 2 середніх баклажана
- 1 ч. л. копченої паприки
- 2-3 зубчики часнику
- 2 ст. л. соняшникової олії
- 50 г вершкового масла
- 50 г борошна
- 40 г білих сухих грибів
- 1 л води
- сіль до смаку
Приготування:
Почніть із того, що 40 г білих сухих грибів замочіть у холодній воді на 1 годину. Візьміть два баклажана, помийте і наріжте брусочками до 10 см. Викладіть їх на деко, застелене пергаментним папером. Посипте 1 ч. л. копченої паприки і збризніть 2 ст. л. соняшникової олії. Вичавіть 2-3 часнику і додайте до баклажанів. Часник можна дрібно порізати. Поставте запікатися на 25 хвилин при температурі 180 градусів. Злийте воду з грибів, додайте 1 л нової води і варіть протягом 30 хвилин, а після процідіть бульйон.
Візьміть сотейник і розтопіть у ньому 50 г вершкового масла, а потім додайте 50 г борошна, заважайте ретельно. У вас повинна вийти масляна крихта. Після вливайте поступово в сотейник 400 мл грибного бульйону, не перестаючи перемішувати віничком. Додайте сіль до смаку. Мішайте соус до потрібної консистенції. Дістаньте баклажани з духовки і полийте соусом. Подавайте закуску гарячої. До неї можна додати дрібно нарізані гриби, із яких робили бульйон.
САЛАТ ТАБУЛЕ З БАКЛАЖАНАМИ, ТЕЛЯТИНОЮ ТА КІНОА
Інгредієнти:
- 200 г кіноа
- 150 г телячої вирізки
- 2 маленьких баклажана
- 2 томата
- 3 гілочки м’яти
- 2 ст. л. оливкової олії
- 1 білий лук
- сіль і перець до смаку
Візьміть 200 г кіноа та відваріть за інструкцією на упаковці у підсоленій воді, потім промийте в ситі та дайте воді стекти.
Паралельно два маленьких баклажана помийте і поріжте кружечками товщиною 5 мм, обсмажте з двох сторін. 150 г телячої вирізки теж поріжте тонко та обсмажте до готовності. У мисці змішайте кіноа, порізану дрібно цибулю, два порізаних кубиками томата, обсмажені баклажани і телятину. Додайте подрібнені листя м’яти, посоліть і поперчіть до смаку. Заправте салат оливковою олією і перемішайте.
БАКЛАЖАНИ ПО-ТУРЕЦЬКИ
Інгредієнти:
- 4 баклажани
- 400 г курячого фаршу
- 1 цибулина
- 3 зубчика часника
- 1/2 кабачка (для соковитості)
- 1/2 ст. відвареного булгура
- 1/2 болгарського перця
- 1/2 ч. л. копченої парики
- 3 помідорами
- 1 ч. л. цукру
- за смаком сіль, зелень, спеції
Приготування:
Баклажани почистити смужками, змастити олією і відправити в розігріту до 200 С духовку на 25 хв. Поки печеться баклажани приготувати начинку. Обсмажити цибулю, порізану кубиком, додати кабачок кубиком і перець, тушкувати до м’якості, додати сирий фарш і розбити його лопаткою, щоб не було грудочки. Коли фарш змінить колір, посолити, поперчити і додати часник і інші спеції. Помідори нарізати кубиком, додати до маси, тушкувати 5 хв., додати булгур і фарш готовий. В баклажанами за допомогою ложки зробити човники, нафарширувати, зверху викласти помідори, запікати в духовці 20 хв.
БАКЛАЖАНИ А-ЛЯ ЛАЗАНЬЯ
Інгредієнти:
- 2 шт. баклажани
- 1 шт. цибуля
- 1 шт. морква
- 50 г горошку мороженого за бажанням можна додати і інші заморожені овочі
- 3 шт. помідори
- 800 г фаршу
- 150 г твердого сиру
- 30 г зелень
Приготування: баклажани миємо та нарізаємо впоздовж на смужки шириною 2,5 см, викладаємо на деко застелене паргаментом. Змащуємо олією та присипаємо спеціями для м’яса. Запікаємо 20хв при 200°С.
Готуємо фарш: цибулю нарізати дрібним кубиком, моркву нарізати кубиками, смажимо цибулю та моркву на невеликій кількості олії, додаємо інші заморожені овочі. Коли випариться рідина додаємо спеції до м’яса, додаємо нарізані кубиками помідори – випарюємо рідину. Додаємо фарш та тушкуємо до готовності м’яса, солимо та перчимо, доводимо до смаку спеціями.
Формуємо: у форму для запікання викладаємо по 1кус запечених баклажанів, на баклажани викладаємо фарш, далі сир. І так до тих пір поки не використаємо всі інгредієнти. Запікати а-ля лазанью 20-25хв при 200°С.
ПІКАНТНА ЗАКУСКА З КАБАЧКІВ
Інгредієнти:
- 400 г кабачків
- ½ ч. л. гострого меленого перцю
- 1 ст. л. меленої паприки
- 2 ст. л. оливкової олії
- сіль до смаку
Приготування:
Увімкніть духовку розігріватися до температури 200 градусів. Ретельно помийте кабачки та поріжте їх брусочками приблизно однакової довжини. Якщо у вас молоді кабачки, чистити їх не треба. Якщо ж овочі вже достатньо зрілі, краще зрізати шкірку та видалити насіння. Викладіть брусочки з кабачків у миску та додайте ½ ч. л. гострого меленого перцю, 1 ст. л. меленої паприки, 2 ст. л. оливкової олії та сіль до смаку. Перемішайте, щоб добре розподілити спеції. Застеліть деко пергаментом та викладіть кабачки. Розподіліть брусочки так, щоб вони не накладалися один на одний. Поставте у розігріту до 200 градусів духовку на 10 хвилин. Подавайте із соусом до смаку.
ОЛАДКИ З КАБАЧКІВ ІЗ ЙОГУРТОВИМ СОУСОМ
Для оладок:
- 500 г кабачків (1 середній)
- 2 яйця
- 7 ст.л. борошна
- 2 ст.л. сметани
- 10 гілочок кропу
- 7 ст.л. олії
- сіль і перець за смаком
Для соусу:
- 280 г йогурту
- 2 ч.л. лимонного соку за бажанням
- 10 листочків м’яти
- 2 зубчики часнику
- сіль і перець за смаком
Приготування: Середній кабачок помийте та обсушіть. Натріть у миску на крупній тертці та злегка відіжміть. Додайте за смаком сіль та перець, 2 яйця, 7 ст.л. борошна та 2 ст.л. сметани. Промийте і дрібно посічіть 10 гілочок кропу та додайте до кабачків. Гарно перемішайте. Розігрійте пару столових ложок олії на пательні. Викладайте оладки столовою ложкою, трошки приплюскуючи, та смажте з двох боків до золотавої скоринки. Обсмажуючи оладки, додавайте олію за необхідністю. Готові оладки викладайте на паперовий рушник, щоб він всотав зайвий жир. Приготуйте соус. Дрібно посічіть листочки м’яти з 10 гілочок та додайте у миску з 280 г йогурту. Додайте сіль і перець до смаку, дрібно наріжте часник і також додайте. За бажанням додайте 2 ч.л. лимонного соку – так соус матиме легку кислинку. Гарно змішайте.
РУЛЕТИКИ З БЕКОНОМ
Інгредієнти:
- 1 цукіні
- 50 г бекону
- 2 ст. л. вершкового сиру
- Оливки без кісточок
- Оливкова олія
- Сіль
Приготування:
Цукіні тонко нарізати вздовж і трохи обсмажити на оливковій олії. Посолити за смаком і викласти на паперовий рушник, щоб прибрати зайвий жир.
Трохи обсмажити бекон і також на кілька хвилин перекласти на паперовий рушник.
На кожну смужку цукіні викласти вершковий сир і бекон. Додати оливку і скрутити рулетиком. Скріпити шпажкою.
Джерела: Клопотенко, cookpad.com,
Будьмо на зв’язку! Читайте нас у Facebook , Telegram та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com