Інформатор Коломия

ЖИТТЯ

Мешканець Косівщини придбав понад 13 тон спирту, нібито для виготовлення новорічних іграшок

В грудні 2021 року прикарпатець придбав на Калинівському ринку в Чернівцях незаконно виготовлений етиловий спирт. В суді він стверджував, що використовує його для обладнання з виготовлення новорічних прикрас, та слідство мало зворотні докази…про можливий збут спитного.

На запитання слідчого: «Чи пропонували ви продати спирт?», обвинувачений  відповів: «Не пропонував, бо не встиг». 3 липня 2024 року суд у Косові виніс йому вирок.

Інформатор Коломия розповідає деталі справи.

Все почалося з того, що обвинувачений на Калинівському ринку домовився із невстановленою особою про придбання незаконно виготовленого спирту. 28 грудня 2021 року року йому доставили 67 бочок ємністю 200 л та каністр, ємністю 40 л, які відвантажили до нежитлового приміщення (боксу) замовника. За це мешканець Косівщини передав невстановленій особі 600 000 грн.

Далі обвинувачений перевантажив 10 бочок по 200л кожна до салону автомобіля «PeugeotBoxer» на польській реєстрації.

Таким чином, він незаконно придбав та зберігав з метою збуту незаконно виготовлений спирт етиловий, тобто вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст.204 КК України.

Обвинувачений свою вину в суді не визнав, та ствердив, що займається виготовленням новорічних прикрас, а спирт, приблизно 13 тон, придбав як технічний, щоб заливати у станки, на яких виготовлялися новорічні іграшки, та для того, щоб розбавляти фарби.

Також чоловік ствердив, що коли працівники поліції вилучали в нього спирт, то запевнили, що якщо він признається, йому цей спирт потім повернуть. Коли все затягнулося, і він хотів уточнити коли йому повернуть спирт, то зрозумів, що все так не буде. А захисник його запевняв, що не слід визнавати свою вину.

Свідок у справі надав показання, що близько 28 грудня 2021 року йому подзвонив обвинувачений та попросив купити чотири двохсот літрові бочки.  Та під час транспортування його машина поламалася, тому він включив аварійки і до нього під’їхав якийсь чоловік на чорному автомобілі мерседес спрінтер та запропонував допомогу. Cвідок попросив його, щоб він відвіз ці бочки в с. Рожнів. За це водію спрінтера заплатили від 1500 до 2000 гривень (точну суму свідок пригадати не міг). Коли керманич заїхав на територію складу, і як тільки він відкрив двері авто, щоб вигрузити бочки, до нього прийшли працівники поліції та в подальшому розпочали слідчі дії.

Під час огляду сільськогосподарської території та нежитлового приміщення правоохоронцями було виявлено та вилучено: 5 пластмасових каністр ємністю близько 40 л. прозорої речовини з різким запахом спирту, ящик горілки, ящик з 20 скляними бутилками речовини прозорого кольору марки «Первак» ємністю 0,5л. з наклеєними марками акцизного податку, з однаковим ідентифікуючим номером, 17 порожніх пластмасових каністр, 57 пластмасових каністр синього кольору ємністю близько 200 л., насос для викачування рідини марки, а також два автомобілі, а саме: автомобіль марки і моделі MercedesBenzSprinter із чотирма порожніми бочками ємністю близько 200 літрів з запахом спирту та автомобіль марки і моделі ToyotaRAV4, в салоні якого виявлено одну порожню каністру з запахом спирту.

Суд також підмітив, що сторона захисту не надала жодного доказу, на підтвердження того, що спирт використовувся для виготовлення новорічних прикрас. Даних про те, що обвинувачений зареєстрований як приватний підприємець, чи на постійній основі здійснює виробництво новорічних прикрас, та їх реалізацію твакож немає.

Крім того, згідно відеозапису на запитання слідчого: «Чи пропонували ви продати спирт», обвинувачений  відповів: «не пропонував, бо не встиг».

ВИРОК

Суд постановив визнати чоловіка винуватим у вчиненні кримінального правопорушення та призначити йому покарання у виді штрафу у розмірі 85000 гривень з конфіскацією та знищенням незаконно виготовлених товарів. А також стягнути в дохід держави витрати за проведення експертиз в кримінальному провадженніна суму 10 640 грн.

Будьмо на зв’язку! Читайте нас у FacebookTelegram,  Viber та Instagram. Якщо маєте цікаві новини чи хочете замовити рекламу – пишіть нам на пошту kl.informator@gmail.com.

Нагору